Per molt que ens pugui semblar ciència ficció, en uns anys els drons formaran part del nostre dia a dia. Tant per entregar paquets com per transportar persones i desenvolupar activitats de vigilància, rescat o fumigació. Andorra no es vol quedar enrere i des de l'àrea d'innovació d'Actua es treballa per enllestir un sistema que permeti aplicar aquesta tecnologia a un dels sectors més actius del país: les estacions d'esquí. Segons ha explicat al programa 'A l'alça' Marc Pons, director d'Actua Innovació, des de l'àrea de recerca s'està dissenyant un programa que permeti saber els gruixos de neu amb drons i sensors instal·lats a les màquines trepitja neu. "El programa està en una fase I+D i de prototipatge; en el cas dels drons, hem vist que tenen un potencial molt gran, però unes limitacions bastant grans en l’àmbit operatiu per temes meteorològics", ha afirmat. En aquest sentit, ha remarcat que la utilització de drons al país està molt més estesa del que ens pensem. "És una tecnologia en auge i cada cop té més aplicacions perquè s'han reduït els costos. La policia ja el té interioritzat com una eina més de treball, o els bombers, que estan fent proves per planificar rescats o pel seguiment d’incendis", i fins i tot el Cos de Banders, que volen aprofitar el potencial d’aquesta tecnologia per fer seguiment de fauna".
Com els drons, la llauna de conserves, les ulleres de sol, la cinta adhesiva, el GPS o l'internet són invents militars, però aviat se’ls va trobar una aplicació civil. La recerca que fa Actua Innovació sembla treta d’una pel·lícula de Hollywood, però Amazon, per exemple, té patentat un tipus de dron que arrossega els esquiadors per les pistes i elimina els remuntadors tradicionals. "Hi ha un punt de futurisme en tota l’adopció de drons", ha assenyalat, i malgrat els acabarem normalitzant, Pons creu que "no serà tan ràpid com es pensava, no tant per la part tecnològica, sinó la part més social d'adopció d'aquesta tecnologia".
Andorra té una normativa molt oberta que facilita les operatives de drons i suposa un al·licient per a les empreses especialitzades en vehicles no tripulats que vulguin instal·lar-se al país. Potser algun dia fem la vida des de l’aire.