Diumenge 24 de novembre de 2024
|
05:27 H
Els apicultors defensen la mel nacional
A l'Alça

Els apicultors defensen la mel nacional

Canillo

L’apicultura s’està convertint en una pràctica molt popular al país. Hi ha registrades una cinquantena d’explotacions, però gairebé totes són d’aficionats o de petits productors que tenen la mel com un negoci complementari. Només hi ha tres empreses d'origen andorrà que es dediquin exclusivament al negoci de la mel, i una d'elles és la de Mathieu Garaud, fundador d'Autèntic Abelles.

La seva experiència com a apicultor i productor de mel 100% natural s'ha relatat al programa 'A l'alça', on Garaud ha reclamat que es reguli "l’etiquetatge de les mels per evitar el frau i la manipulació del producte, i perquè el puguem defensar millor a l'exterior". En aquest sentit, també considera que el col·lectiu hauria de tenir una normativa ferma que eviti l'intrusisme. En aquest sentit, alguns apicultors han assenyalat la central de mel que fa un temps es va instal·lar a Encamp amb el nom 'Le Souffle d'Adorre'. Malgrat que a la seva pàgina web deixen clar que la seva mel ve del Kirguizistan i Ucraïna i fan el processament a Andorra, els apicultors nacionals denuncien que el nom "Adorre" confon els consumidors, "que acaben creient que la mel prové del Principat".

La producció de mel andorrana és tan petita que ni tan sols compta amb una regulació pròpia, però el que sí voldrien molts apicultors com Mathieu és un certificat que avali la qualitat del seu producte, i en un futur, crear una associació de productors locals que pugui defensar els seus interessos. Sigui com sigui, l’aplicultura andorrana s’ha convertit en un font d’enriquiment per al paisatge i la preservació del medi ambient. "L’apicultor segueix molt les seves abelles: a la primavera es desperten, les canviem de lloc, fem transhumància, a l’estiu és moment de recollida, i a la tardor tornem a baixar a les valls més baixes d’Andorra i fem més el procés de comercialització", ha detallat.

La Xina és el principal productor de mel del món, i mentre que el gegant asiàtic mou més de 500 mil tones de mel l’any, tota la Unió Europea no arriba les 250 mil. A Andorra la producció difícilment creixerà tant com per obrir mercat a l’exterior, però tampoc està en l’horitzó, es prioritza una producció de qualitat per sobre de la quantitat. "D’aquí a deu anys m’agradaria tenir un negoci que funcioni, no per ell sol, perquè sempre és complicat portar un negoci, però que realment la mel que fabriquen les abelles aquí tingui un reconeixement, no especialment internacional, però que la gent conegui i sàpiga el que és una mel feta a Andorra i que aquesta gent tingui la sensibilitat que tenim nosaltres", ha conclòs Garaud.

Notícies relacionades