Diumenge 24 de novembre de 2024
|
10:31 H
La Casa de la Muntanya d'Actua Innovació
A l'Alça

'Estem començant a crear connexions amb actors internacionals perquè vinguin a la Casa de la Muntanya'

Andorra la Vella

L'antiga Casa Ferino d’Ordino acull des de fa unes setmanes la Casa de la Munyanya, el centre de recerca i innovació vinculat a la muntanya que aspira a convertir-se en un referent mundial. Els investigadors que aquí treballen pretenen desenvolupar tecnologies que permetin tenir una nova visió del medi ambient, el turisme i l’esport. En aquest sentit, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, ha declarat al programa 'A l'alça' que "tot i que encara no s’ha explicat molt, per xarxa de contactes i col·laboradors, ja hi ha emprenedors i empreses que estant venint a volcar idees i a començar a treballar.

Justament estem començant a crear aquestes connexions no només amb actors del país sinó amb actors internacionals". Actua espera que al llarg del 2021 es vagin creant equips de treball que es relacionin de forma molt transversal per crear un gran teixit associatiu. Per ara, actors internacionals com Microsoft ja han respost a la crida de la Casa de la Muntanya i estan treballant en àmbits com el ciclisme i els esports de neu. A través de la realitat virtual, per exemple, un alpinista pot preparar el seu ascens, o una persona amb mobilitat reduïda, visitar el refugi de Sorteny.

Però no és l'única empresa vinculada al nou 'living lab'. Tal com ha explicat Pons, "estem treballant conjuntament amb una empresa que treballa temes de satèl·lit, que si bé el seu mercat no té res a veure amb la muntanya, la tecnologia que aplica té un potencial molt gran en el nostre àmbit", i ha detallat que aquesta empresa està "llançant entre 15 i 19 pic-satèl·lits, molt petits, que permeten generar una imatge de la zona que vulguem cada dia". Si bé aquesta tecnologia es fa servir per al seguiment de grans vaixells com els de l'empresa Pescanova, perquè a alta mar no hi ha cobertura de telèfon, o s'aplica en zones de grans cultius, en el cas d'Andorra es podria utilitzar per evitar riscos naturals i controlar els gruixos de neu.

 

Notícies relacionades