Dissabte 23 de novembre de 2024
|
05:37 H
Sector financer

Ahir l'assessor de la Casa Blanca en matèria sanitària, Anthony Fauci, l'equivalent al nostre Oriol Mitjà, declarava, davant del Senat dels Estats Units, que una reobertura prematura de l'economia -a banda del cost en vides humanes- podria tenir un impacte econòmic major, ja que tornarien les restriccions. Aquesta compareixença va refredar els ànims dels inversors que es decantaven per les vendes. Tampoc ajudaven les creixents especulacions al voltant de la possibilitat que la Reserva Federal situés els seus tipus d'interès en terreny negatiu, aquest factor penalitzava al sector financer. A l'escalf d'aquestes notícies, Europa ha obert en números vermells i les declaracions del President de la Reserva Federal no han ajudat a capgirar aquesta tendència. Jerome Powell ha advertit d'un extens període de creixement dèbil i també d'estancament dels ingressos. També ha tallat de soca-rel les especulacions sobre els tipus negatius afirmant que no era res que s'estigués considerant. El que no descarta són nous estímuls, producte de la lenta recuperació que s'espera.

La paralització de les economies ens porta avui al Regne Unit on hem conegut el PIB del 1T20, que mostra una contracció trimestral del 2%. Si s'observa l'evolució mensual, durant el mes de març, ha caigut un 5,8% respecte als nivells del febrer, i els pròxims mesos d'abril i maig encara presentaran unes magnituds més negatives.

La Comissió Europea busca salvar la temporada d’estiu

Avui hem conegut els plans de la Comissió Europea per obrir les seves fronteres intra Unió, fet que permetrà als ciutadans del bloc circular lliurement. Pel que fa a les fronteres exteriors, encara s'hi continuaran aplicant restriccions. La Comissió Europea busca salvar la temporada d'estiu. Una bona notícia pel sector aeri, si bé no s'ha recollit en les cotitzacions, és que no s'obligarà a deixar el seient central buit. Així, els avions es podran operar al 100% de la seva capacitat, això sí, fent obligatori l'ús de mascaretes al seu interior i fins i tot també en les terminals.

L’OPEP rebaixa les seves previsions de demanda pel 2020

Pel que fa a l'OPEP, ha rebaixat les seves previsions de demanda per l'any 2020. Així, preveu una contracció de la demanda del 9,1% o el que és el mateix 9,07 milions de barrils diaris. El mes passat les seves estimacions esperaven una caiguda de la demanda per sota del 7%. Les retallades anunciades entre els principals països productors, de fins a 9,7 milions de barrils diaris, que van prendre efecte el passat 1 de maig i que s'allargaran fins a finals de juny (com a mínim, no cal descartar una pròrroga d'aquestes retallades), han permès un rebot del preu del petroli i posteriorment una estabilització en l'entorn de 30 dòlars el barril de tipus brent. Les retallades addicionals, anunciades a l'inici d'aquesta setmana per part de països membres de l'OPEP, serviran per anar reduint els inventaris.


Notícies relacionades