Diumenge 24 de novembre de 2024
|
21:43 H
Gallardo i Soler durant la presentació.
Gallardo i Soler durant la presentació. (Foto: A.S.)
Presentació de l'enquesta de condicions de vida.
Presentació de l'enquesta de condicions de vida. (Foto: A.S.)
Indicadors

Andorra es troba per sota de la mitjana europea en termes de pobresa

Andorra la Vella.- La mitjana de gent que es troba en situacions de risc pobresa, que és d'un 12,8%, és menor que la de la resta de països de la Unió Europea, que se situa en un 17%. Aquesta dada sorgida de l'enquesta sobre les condicions de vida, l'ha presentat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, qui ha indicat que és un element positiu però que els agradaria que aquesta situació fos menor. Aquest 12,8% de la població del país que estan en situació de risc de pobresa, vol dir que es troben per sota del 60% de la renda mediana del país, que se situa en 11.994 euros. Aquesta xifra es veu accentuada fins a un 25,7% quan es tracta de llars amb un adult amb menors a càrrec, tal com ha indicat, Joan Soler, director del departament d'Estadística.

Una altra de les conclusions que s'extreuen des del Govern és que, en termes de desigualtat, que fa referència a les diferències entres les classes mitjanes i les benestants, es troben per sobre de la mitjana de la UE. Gallardo ha indicat que aquesta dada es produeix bàsicament "perquè les classes benestants d'Andorra es troben en una situació més confortable que la mitjana de les classes benestants de la UE" i això provoca que hi hagi més diferència entre les dues classes. L'enquesta, que pivota sobre dos conceptes principals, que són desigualtat i pobresa, és la primera vegada que es fa a Andorra i s'ha realitzat mitjançant les dades sorgides a partir d'una mostra 800 de llars i s'ha preguntat a totes les persones majors de 16 anys quina és la seva situació personal, tant en l'àmbit d'ingressos com a nivell de percepcions, ha explicat Soler.

D'altra banda, per analitzar les situacions de privacions materials que poden sorgir d'aquestes situacions de pobresa, s'han estudiat nou indicadors, els mateixos a tota la UE, que van des del fet de poder anar de vacances fins a tenir una alimentació adequada. Soler ha indicat que per trobar-se en una situació de privació material severa s'han de complir com a mínim quatre dels nou indicadors. L'any 2018, el 3,5% de la població andorrana es trobava en aquesta situació, pel 5,8% en la UE. "Andorra es troba per sota de tots els ítems exceptuant els financers". Aquest fet respon, per exemple, a la capacitat de la població en poder respondre a despeses imprevistes de 950 euros, i a Andorra aquest indicador es dispara fins a arribar a un 40,7% de la població, ha comentat Soler.

Quant a la proporció de les despeses d'habitatge en funció dels ingressos de la llar, un 14,5% de la població té una despesa per habitatge que supera el 40% dels ingressos. L'enquesta també permet observar l'origen dels ingressos de les famílies i, per tant, permet avaluar la incidència que tenen les prestacions socials a l'hora de reduir les taxes de risc de pobresa. Soler ha destacat que les prestacions socials permeten reduir un 30% la taxa de pobresa, ja que si no hi fossin, un 18,3% de la població es trobaria en risc de pobresa i no el 12,8% que hi ha actualment. Tots aquests indicadors s'agrupen dins un indicador general anomenat AROPE (At Risk Of Poverty and Exlusion), que situa Andorra amb un 15,9% pel 21% que és la mitjana de la UE.

Gallardo ha indicat que aquestes dades permeten veure la situació que té el país i ha remarcat que s’ha de continuar amb la línia continuista de projectes socials i seguint de prop les persones amb dificultats. En aquesta línia, el titular de la cartera de Presidència, Economia i Empresa ha destacat que el Govern ja va presentar un paquet de mesures urgent per tal de reduir aquestes desigualtats econòmiques, i ha reconegut que mesures com la congelació de l'IPC dels lloguers han tingut una valoració molt positiva per part de la població. Tot i així, ha indicat que el Govern està treballant tant amb mesures que tindran un impacte immediat com en d'altres per a mitjà i a llarg termini.

A més, ha afegit que el Govern disposa de tota una sèrie d'ajudes, sempre i quan es compleixin els requisits, per evitar que algú es trobi en situacions de vulnerabilitat. Finalment, ha conclòs remarcant que si Andorra es compara amb l'entorn europeu, es troba en un bon nivell, però "hem d'estar alerta amb aquells indicadors que ens estan avisant".

Sistema de pensions

El ministre ha remarcat la necessitat d'aconseguir un pacte d'estat pel que fa al fons de pensions. D'aquesta manera, ha indicat que s'hauran de prendre "decisions valentes" per tal d'assegurar la supervivència del fons tal com el coneixem avui en dia. A més, ha volgut remarcar que "és responsabilitat de totes les forces trobar un pacte conjunt" i assegura que el Govern treballarà fort per aconseguir-lo aquesta legislatura. D'altra banda, creu que el debat arribarà després de les comunals, i serà aleshores quan tocarà parlar amb les altres forces polítiques. Per concloure, ha indicat que si no hi hagués pacte, el Govern en seria el responsable, perquè un Govern no pot deixar en situació de crisi el fons de pensions.

Notícies relacionades