Andorra la vella.- BancSabadell d'Andorra ha celebrat aquest divendres la tradicional Junta General d'Accionistes de l'exercici de 2018, que deixa uns bons resultats per als accionistes del banc i alhora canvis en la cúpula de l'entitat. Josep Permanyer, que aquest divendres ha deixat la presidència de l'entitat, ha destacat durant el seu discurs que l'exercici ha estat marcat per un entorn general molt incert per l'increment de la tensió geopolítica i comercial i els canvis en la política monetària europea del BCE, però també ha remarcat que l'any passat el plenari dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea ha exclòs Andorra de la llista grisa de la Unió Europea de paradisos fiscals.
Un dels temes importants han fet referència als beneficis que superen els 10 milions d'euros, un 2,09% per sobre del resultat de 2017, que permetrà repartir uns dividends als accionistes de 6,25 euros per acció, una xifra que representa un rendiment sobre el nominal de l'acció del 10,4%. Aquest dividend de 6,25 euros implica un 'pay-out' o percentatge del resultat consolidat que es destina a dividend del 30,51%, el que significa que es destinen 7,07 milions d'euros a reserves voluntàries i 3,13 al pagament de dividends.
Els fons propis assoleixen 82,7 milions d'euros, i continuen creixent, mentre que la rendibilitat dels fons propis (ROE), a tancament del 2018, assoleix el 12,94%.
Durant la junta s'ha anunciat el nomenament d'un nou administrador, Josep Lluís Negro, en substitució de Josep Permanyer, que compleix 75 anys i en aplicació dels estatuts deixa el consell i la presidència. El futur president serà Miquel Alabern. Precisament Permanyer compleix aquest divendres els 75 anys i els responsables de l'entitat han volgut fer coincidir el seu aniversari amb la seva jubilació com a homenatge a una persona que ha estat lligada al Sabadell des que tenia 14 anys.
Per la seva banda, el conseller-director general, Josep Segura, ha subratllat que "per segon any consecutiu, el benefici supera els 10 milions d'euros", i ha detallat el creixement de les quotes de negoci i de resultats: creix la quota de benefici, en relació amb el sector, que supera el 10%, i creixen les quotes de clients, que assoleixen el 24,22% en particulars i el 42,84% en empreses.
El directiu ha valorat les ràtios financeres molt consistents, de solvència del 15,69% en aplicació de la nova Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d'entitats bancàries, en vigor des de l'1 de gener del 2019. Se situa més del 50% per sobre dels mínims exigits. Amb la normativa vigent fins al 31 de desembre, aquesta ràtio era del 21,61%.
La ràtio de liquiditat (Ràtio LCR - 'Liquidity Coverage Ratio') del 247,22% per una referència de 100%. Aquesta ràtio és l'exigida també a partir de l'1 de gener de 2019. Amb la normativa vigent fins al 31 de desembre, aquesta ràtio era del 61,65% per un mínim exigit del 40%.
Segura ha fet referència al control de la despesa, que només s'incrementa, del 2017 al 2018, un 0,21% (+29 mil euros) i que permet tenir una ràtio d'eficiència del 52,46%.
El director general s'ha referit a l'oferta de productes exclusiva: acceptació de les targetes de crèdit UnionPay (mercat asiàtic), gestió de fitxers electrònics de pagaments en formats europeus (SEPA), i oferta de mitjans de cobrament a distància com el PayLink.
També ha parlat de la sostenibilitat i potencial de creixement del model de negoci del banc, enfocat exclusivament al 100% al mercat andorrà.