Diumenge 22 de desembre de 2024
|
23:40 H
El director FEDA, Albert Moles, durant la presentació del balanç del 2024.
El director FEDA, Albert Moles, durant la presentació del balanç del 2024. (Foto: R. S.)
El director de FEDA, Albert Moles.
El director de FEDA, Albert Moles. (Foto: R. S.)
El director d'operacions i noves infraestructures de FEDA, Jordi Travé, a la presentació del balanç de FEDA.
El director d'operacions i noves infraestructures de FEDA, Jordi Travé, a la presentació del balanç de FEDA. (Foto: R. S.)
El director d'operacions i noves infraestructures de FEDA, Jordi Travé, i el director de FEDA, Albert Moles, durant la presentació.
El director d'operacions i noves infraestructures de FEDA, Jordi Travé, i el director de FEDA, Albert Moles, durant la presentació. (Foto: R. S.)
Consum

FEDA preveu que el parc eòlic sigui una realitat cap al 2027

Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) preveu que el 2027 es pugui posar en funcionament el parc eòlic per produir energia. Tal com ha explicat el director general de FEDA, Albert Moles, ara mateix s'està a l'espera que el Govern aprovi el pla sectorial d'infraestructures i un cop es doni llum verda a aquest pla, la companyia haurà de negociar i obtenir el permís dels terrenys comunals per a engegar els processos per activar el projecte. L'empresa d'electricitat ja ha començat a elaborar els estudis d'impacte i la previsió és que el 2025 ja es puguin licitar els treballs. El director general ho ha explicat durant la presentació del balanç del 2024, i ha assegurat que la companyia obtindrà uns beneficis superiors als que va obtenir l'any passat, que van ser de 23 milions d'euros. El responsable de FEDA també ha assegurat que hi ha l'objectiu d'incrementar la importació d'energia renovable amb la finalitat d'assolir el 100% d'electricitat d'origen renovable al país l'any 2030.

Andorra la Vella.- Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) preveu que el 2027 es pugui posar en funcionament el parc eòlic per produir energia. Tal com ha explicat el director general de FEDA, Albert Moles, ara mateix s'està a l'espera que el Govern aprovi el pla sectorial d'infraestructures i un cop es doni llum verda a aquest pla, la companyia haurà de negociar i obtenir el permís dels terrenys comunals per a engegar els processos per activar el projecte. L'empresa d'electricitat ja ha començat a elaborar els estudis d'impacte i la previsió és que el 2025 ja es puguin licitar els treballs. El director general ho ha explicat durant la presentació del balanç del 2024, i ha assegurat que la companyia obtindrà uns beneficis superiors als que va obtenir l'any passat, que van ser de 23 milions d'euros. El responsable de FEDA també ha assegurat que hi ha l'objectiu d'incrementar la importació d'energia renovable amb la finalitat d'assolir el 100% d'electricitat d'origen renovable al país l'any 2030.

El director d'operacions i noves infraestructures de FEDA, Jordi Travé, ha detallat que en el parc eòlic s'instal·laran quatre aerogeneradors al pic del Maià que produiran una potència energètica "d'uns 20 megawatts", el que seria equivalent a 40 gigawatts per hora. "Vindria a ser un 10% de la demanda de producció nacional", ha especificat Travé. L'hivern és quan es registren més vents i quan hi ha menys producció d'energia, en aquest sentit, el responsable d'operacions ha remarcat que l'energia eòlica ajudarà a incrementar la producció els mesos de gener i febrer. "És important incrementar la producció dels mesos d'hivern perquè no hi ha producció fotovoltaica i hidràulica, el parc eòlic ens ha de fer incrementar la producció", ha asseverat el director d'operacions.

Els reptes que té la parapública a llarg termini són garantir la qualitat del subministrament i la competitivitat, mantenir la solidesa per afrontar el futur del país i reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Moles ha explicat que el 70% de l'energia consumida en el país és d'origen renovable, "una xifra rècord", ha afirmat el director general. De totes maneres hi ha un pla per assolir el 100% de l'electricitat d'origen renovable importada, com també la produïda a escala nacional. "Ens volem posar l'any 2030 amb una energia 100% renovable i pràcticament zero emissions de C02 i crec que és un repte que té tot el món i Andorra per la situació que tenim, per les xarxes i per la relació que tenim amb els proveïdors hi podem arribar", ha declarat Moles. De fet, enguany FEDA ja ha incrementat la compra de certificats d'electricitat renovable a Espanya i França en 21 gigawatt per hora (Gwh).

Per poder dur a terme els reptes que té a futur, l'elèctrica vol invertir 180 milions d'euros en els cinc anys vinents. Aquesta quantitat es destinaria a millorar la producció de fonts renovables, ampliar les xarxes de calor, reforçar la connexió amb Espanya o preservar la qualitat del subministrament, entre d'altres. Hi ha sobre la taula un estudi que tot just està en estat embrionari perquè es troba en fase de redacció que consisteix a aprofitar la central hidroelèctrica de l'Hospitalet. Es vol col·locar una turbina nova per bombar l'aigua d'un llac de França a un altre amb la intenció de "poder turbinar l'aigua en la temporada d'hivern, en els moments que el país tingui necessitat", ha puntualitzat Travé, que ha agregat que seria un projecte "molt interessant per Andorra". Si la iniciativa prosperés i arribés a bon port, permetria "doblar la producció als mesos d'hivern", ha descrit Moles, que ha afegit que hi estan treballant per poder arribar a un acord.

El llarg d'aquest 2024 FEDA ha desenvolupat tres grans projectes. La companyia ha executat el manteniment del grup 2 de la central hidroelèctrica amb l'objectiu d'allargar la vida de l'equipament. Una altra de les iniciatives dutes a terme ha estat la retirada de l'antiga línia d'alta tensió entre Grau Roig i Encamp, que està al tram final de la seva execució, ja que la previsió és que finalitzi el pròxim any. Aquest desmentallament per una línia més moderna permet triplicar el transport de l'energia. Finalment, el darrer gran projecte ha estat l'extensió de les xarxes de calor de FEDA Ecoterm amb la finalitat de retirar del mercat les calderes de gasoil per un sistema centralitzat més sostenible. "Aquest any hem connectat una quarantena d'edificis nous i s'han realitzat múltiples extensions", ha comentat Travé. Actualment, les xarxes de calor representen un 7% de calefacció del país i tenen com a objectiu reduir les "emissions de diòxid de carboni", ha indicat el director d'operacions i noves infraestructures.

Tot plegat ha contribuït que FEDA tanqui l'exercici amb uns beneficis superiors als que es van obtenir l'any passat, que van ser de 23 milions d'euros. Moles no ha volgut donar una xifra exacta perquè encara no ha acabat l'any i perquè hi ha alguns manteniments que encara no estan tancats, però sí que ha exposat que "el resultat serà molt bo, serà millor que el del 2023". El director general ho ha atribuït, en part, perquè els preus de mercat dels països veïns han estat "molt baixos" a causa de la "baixada de demanda de tot Europa" i a un "increment de les energies renovables".

El preu del quilowatt hora (kWh) subministrat en el país ha estat de 0,176 euros. Una xifra més baixa que la mitjana de la Unió Europea o que la dels països veïns. En el cas de la UE ha estat del 0,289 euros al kWh, mentre que la d'Espanya i França ha estat de 0,244 i 0,278, respectivament. "Estem un 40% per sota d'Espanya i d'un 60% per sota de França, tenim uns preus molt competitius", ha manifestat Travé. D'altra banda, Moles ha relatat que el pressupost de l'empresa contempla una previsió d'un increment de les tarifes entre el 0 i l'IPC actual, que és del 2%. "La proposta completa no la tenim feta, però encara que estigués feta la darrera paraula és del Govern", ha precisat Moles.

Notícies relacionades