El Consell de la Unió Europea, la institució que representa els països membres de la UE, ha confirmat aquest dimecres que preveu bloquejar la llista de països amb alt risc de blanqueig de capitals elaborada per la Comissió Europea (CE) en considerar que va ser elaborada sense la suficient transparència. Els ministres de Justícia i Interior dels Vint haurien formalitzat la decisió després que la setmana passada transcendís que tots els països –excepte Bèlgica per tenir un govern en funcions– havien mostrat la seva intenció de rebutjar la llista , segons van indicar llavors fonts comunitàries a l'agència EFE.
La llista presentada per la Comissió Europea el febrer inclou a 23 països amb deficiències en les seves mesures contra el blanqueig de capitals, inclosos Panamà, l'Aràbia Saudita, Puerto Rico, les Bahames, l'Iran, l'Iraq, Tunísia o Corea del Nord, entre d'altres. El Consell ha confirmat aquest dimecres que hi ha "unanimitat" en la intenció dels estats d'oposar-se a la mesura, en particular per falta de transparència. En una declaració publicada aquest dimecres i que aprovaran aquest dijous els ministres, el Consell defensa que "no pot donar suport a la proposta actual perquè no va ser establerta en un procés transparent i resilient que incentivi als països afectats per prendre accions decisives, mentre es respecta també el seu dret a ser escoltats".
El Consell diu que està "compromès amb la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme" i reconeix que aquesta llista "és un element important" per a progressar en aquest sentit, però defensa que per aconseguir l'"impacte total" i "garantir la seva qualitat, aquest instrument s'ha d'introduir en un procés ordenat". L'executiu comunitari considera que els dubtes dels països sobre el procediment per elaborar la llista són un "pretext" per rebutjar-la, segons han indicat fonts comunitàries la setmana passada.
Els Estats Units i l'Aràbia Saudita haurien exercit pressió sobre els governs europeus perquè s'oposessin a ella, incloses iniciatives, en el cas saudita, en fòrums com la cimera entre la UE i la Lliga Àrab que es va celebrar a finals de febrer a Sharm al-Sheikh (Egipte) a través d'una carta del rei Salman bin Abdulazi.