Dilluns 16 de setembre de 2024
|
21:43 H
Suècia és a punt de convertir-se en el primer país del món ‘lliure de fum’.
Suècia és a punt de convertir-se en el primer país del món ‘lliure de fum’. (Foto: Pixabay / Bru-nO)
Indicadors

L’exemple de Suècia, el país que és a punt d’esdevenir el primer del món en erradicar el fum

Els països nòrdics sempre han destacat per la seva qualitat de vida, i ara també ho fan per la seva capacitat de liderar canvis positius a escala global. El darrer exemple n’és Suècia, a punt d’assolir una fita històrica en salut pública: convertir-se en el primer país del món ‘lliure de fum’. Un estatus que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) concedeix a aquells estats en els que menys d’un 5% de la seva població fuma cigarretes de combustió (Suècia es troba en un 5,6%).

Andorra la Vella.- Els països nòrdics sempre han destacat per la seva qualitat de vida, i ara també ho fan per la seva capacitat de liderar canvis positius a escala global. El darrer exemple n’és Suècia, a punt d’assolir una fita històrica en salut pública: convertir-se en el primer país del món ‘lliure de fum’. Un estatus que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) concedeix a aquells estats en els que menys d’un 5% de la seva població fuma cigarretes de combustió (Suècia es troba en un 5,6%).

La Unió Europea (UE) ha demanat als seus membres que es converteixin en països ‘lliures de fum’ el 2040. Suècia podria assolir aquest objectiu molt abans. Els indicadors en aquets país segueixen anant a la baixa coincidint amb la incorporació en el mercat de productes alternatius al tabac com vapejadors, l’snus (un estimulant que normalment conté tabac i nicotina i que es consumeix per via oral) i dispositius d’escalfament de tabac. Aquests darrers, que funcionen sense combustió i per tant sense generar cendra ni fum, completen les preferències dels suecs a l’hora de consumir productes relacionats amb el tabac menys nocius per la salut pròpia i aliena.

El canvi de paradigma que es viu a Suècia ha incidit en la salut pública. Un estudi fet per especialistes suecs indica que la incidència de càncer a Suècia és un 41% inferior a la mitja europea, “el que equival a un 38% menys de morts”. Segons el mateix informe “en 24 dels 27 membres de la UE hi ha una taxa de mortalitat per tabaquisme el doble d'alta o més que a Suècia, que és un dels tres països amb menor nombre de morts per càncer de pulmó”. El treball assenyala que si altres països adoptessin les polítiques de "reducció del risc" del tabaquisme que s’apliquen a Suècia "es podrien salvar fins a 3,5 milions de vides a la UE".

Notícies relacionades