Divendres 10 de gener de 2025
|
17:35 H
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, saluda els assistents moments abans de la reunió de la comissió nacional de l'habitatge.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, saluda els assistents moments abans de la reunió de la comissió nacional de l'habitatge. (Foto: M. F.)
Un moment de la comissió nacional de l'habitatge.
Un moment de la comissió nacional de l'habitatge. (Foto: M. F.)
Un moment de la comissió nacional de l'habitatge.
Un moment de la comissió nacional de l'habitatge. (Foto: M. F.)
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la comissió nacional de l'habitatge.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la comissió nacional de l'habitatge. (Foto: M. F.)
Sector públic

La comissió nacional de l'habitatge es reuneix per primer cop i decideix fer un estudi sobre els preus i un cens d'immobles buits

Andorra la Vella

La comissió nacional de l’habitatge, un òrgan integrat pels diferents actors implicats en aquesta temàtica, s’ha reunit aquest dimarts per primera vegada amb la intenció d’analitzar la problemàtica i proposar-hi solucions. Entre les primeres decisions que s’han pres hi ha fer un estudi sobre la situació del mercat i un cens d’habitatges buits. Un cop acabada la reunió, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que aquest compromís suposa “un pas endavant molt significatiu” ja que ha de servir per “afinar més” les polítiques sobre habitatge i establir una “autèntica estratègia nacional”.

Espot també ha destacat que altres dels acords presos són donar “un caràcter de permanència a la taula” a través d’una norma reglamentària i que es vagi reunint amb periodicitat. A més a més, s’ha acordat que es puguin “associar” més interlocutors com per exemple els representants dels habitatges turístics o el ministeri de Turisme. El titular d'Afers Socials ha explicat que l’AGIA ja ha començat un estudi sobre els preus del mercat i que en la propera reunió el departament d’Estadística també facilitarà les dades que té al seu abast, de tal manera que es pugui “definir l’encàrrec” de manera més concreta. El gerent de l’Associació de contractistes d’obra (Acoda), Víctor Filloy, ha remarcat que “falten dades” i no només dels preus sinó també dels pisos buits i en aquest sentit ha incidit en què seran interessants les que puguin aportar organismes com FEDA per saber quins immobles no estan ocupats. Quant a les dades sobre el mercat, ha remarcat que seran “bones no només per als propietaris sinó també per als inquilins” perquè tothom pugui saber quina és la tendència dels preus.

Sobre aquestes xifres del mercat el raonador del ciutadà, Marc Vila, ha manifestat que serà interessant poder disposar d’un “índex de referència” segons les diferents zones ja que es podrà “fer entendre” als propietaris i promotors “quin és el preu raonable” i si hi ha “abusos” fer-hi alguna cosa de manera immediata, tot i que no siguin mesures coercitives, ha remarcat. Així, ha remarcat que aquest índex pot tenir un caire “dissuasiu” ja que els que estiguin per sobre seran “assenyalats” per la resta del sector. Tant Filloy com Vila han destacat que hi hagi “la voluntat” d’avaluar la problemàtica i buscar-hi solucions i, en aquest sentit, Vila ha concretat que les queixes que li han arribat per increments abusius del preu del lloguer ja es troben en una vuitantena. També considera que malgrat les eleccions es facin d’aquí a pocs mesos això no ha de ser un fre perquè realment s’actuï, sinó al contrari pot servir perquè es facin propostes “en positiu” evitant “el politiqueig”.

Sobre el calendari en què aquestes mesures avaluades a la comissió podrien tenir impacte, les visions són divergents, ja que mentre Filloy assenyala un període de “dos o tres anys”, Vila ha desitjat que pugui ser abans, en mesos. De la seva banda, Espot ha recordat que les mesures urgents que es derivin de la llei que es troba ara a tràmit parlamentari seran de “xoc” però ha remarcat que calen d’altres que siguin “de continuïtat” i que tinguin efecte a mitjà i llarg termini i aquestes seran les que es consensuaran en aquest nou òrgan creat. El titular d’Afers Socials ha incidit en el fet que espera que la llei de mesures urgents pugui ser aprovada abans de finals d’any i ha reiterat que el seu objectiu és “evitar el creixement desorbitat” que han experimentat els habitatges darrerament, destacant que això es podrà aconseguir “atacant” la manca d’oferta actual, ja sigui a través de l’impuls de noves construccions com de la rehabilitació d’habitatges buits. Quant a la proposta d’Unió Laurediana-Consellers Independents de la Massana de fer canvis en la llei d’intercanvi automàtic per afavorir que pisos d’estrangers que estiguin buits es puguin posar al mercat, ha concretat que encara no han rebut resposta de l’OCDE, ja que en funció del que digui aquest organisme es podrà saber si aquesta proposta es pot acceptar o no.

Notícies relacionades