L'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) no cobrarà 3,1 milions d'euros procedents de la venda de Vall Banc al fons d'inversió americà JC Flowers. Així ho ha confirmat aquest dimarts a la tarda el president de l'entitat, Albert Hinojosa, durant una compareixença pública en el marc de la comissió legislativa de Finances i Pressupost al Consell General. Un total de 29 milions d'euros és el preu final màxim que es va acordar en el contracte que pagaria el fons americà per la compra del banc pont, Vall Banc. D'aquests 29 milions d'euros, un total de set milions s'havien de pagar al llarg del primer any des del moment de la venta. Dins d'aquests set milions, un 50% s'havia de dipositar en el moment de la compravenda, passats sis mesos s'havia de pagar un 25% més i, finalment, al cap de dotze mesos l'altre 25% restant, ambdós percentatges finals lligats a l'evolució del valor de l'entitat.
Malgrat que la venda es va oficialitzar el 21 d'abril del 2016, i per tant ja han transcorregut els terminis marcats, l'AREB només ha pogut cobrar prop de 3,8 milions d'euros i, per tant, n'ha deixat d'ingressar els 3,1 restants. Aquests diners no s'han pogut cobrar perquè una part dels actius de renda variable dels clients de l'antiga BPA continuen bloquejats a Crédit Suïsse, el banc custodi d'aquests actius, a causa d'una demanda judicial. Davant d'aquesta nova situació, el preu màxim que podria arribar a cobrar l'AREB es redueix de 29 milions a poc més de 25 milions d'euros si finalment s'acaben complint tots els ítems previstos en el contracte. Pel que fa a la retenció d'aquest fons a Suïssa, Hinojosa ha recordat que ja hi ha una resolució que avala la recuperació d'aquests prop 500 milions d'euros de renda variable i que s'està a l'espera de la sentència ferma del Tribunal Superior per poder-los recuperar.
A més, en referència a l'emissió de deute per complir amb els requisits mínims per a la creació de Vall Banc amb la fórmula anomenada com a CoCo, s'ha explicat que finalment aquests bons han estat venuts a JC Flowers per un total de 12,8 milions d'euros. Malgrat que aquests bons estaven valorats en uns 70 milions d'euros que corresponia al desequilibri patrimonial, l'entrada en vigor a Andorra de les disposicions de l'Acord Monetari, les expectatives d'evolució dels tipus d'interès a l'alça i el fet que l'entitat emissora no pagaria els cupons ha depreciat el seu valor. Segons ha exposat el president de l'entitat, alguns experts independents catalogaven aquest bons amb un valor de 4,4 milions mentre que altres ho feien bora els 10, ambdós molt lluny dels 70 inicialment taxats.
Quan a la situació de les resolucions realitzades fins a data d'avui, Hinojosa ha exposat que se n'han dut a terme un total de vuit que corresponen a 27.915 clients, el que representa un 95,6% del total de clients que tenia BPA en el moment de la intervenció. Això suposa una quantitat total de 3.906 milions d'euros, un 73,72% sobre el saldo total de BPA que ja han estat traspassats a Vall Banc.
Qüestionat pel conseller general de Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo, sobre quan es preveu que finalitzi tot el traspàs de clients i per tant es pugui liquidar BPA, Hinojosa ha respost que no hi ha un calendari establert, ja que és un procés, de moment, amb un "final indeterminat". Segons ha argumentat el president de l'entitat, ja hi ha un nombre de clients que s'han catalogat com a no transferibles perquè s'ha comprovat que els fons eren fruit del blanqueig de capital. Però la major part dels fons que encara no han estat traspassats són propietat de clients que no han pogut encara aportar documentació o demostrar que els seus fons són d'origen lícit i, per tant, continuen sense poder-se transferir a Vall Banc. Tal com a explicat Hinojosa, no s'ha establert cap període a partir del qual aquests clients ja no poden aportar informació per demostrar que els diners no provenen del blanqueig i en qualsevol moment ho poden presentar i recuperar la totalitat dels diners.
Les possibles filtracions de dades pel 'cas BPA'
Durant la compareixença el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha preguntat al president de l'entitat sobre les possibles filtracions de dades de BPA / Banco Madrid des de l'ambaixada espanyola durant una reunió amb l'agregat d'interior a la qual van assistir dos alts responsables informàtics de l'entitat bancària amb un disc dur d'alta capacitat, tal com apunten els mitjans de comunicació. Hinojosa s'ha limitat a contestar que desconeixia els fets i, en tot cas, ha recordat que en el moment d'aquestes possibles filtracions l'AREB encara no estava constituïda.
"S'ha saltat la legislació"
Més enllà de les explicacions de la situació actual de l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries, el conseller general del PS, Pere López, ha aprofitat la compareixença per recriminar a Hinojosa que l'entitat que presideix no ha satisfet les demandes d'informació que el partit de López havia tramitat a través del Consell General per conèixer els detalls dels assessoraments jurídics contractats. "S'ha saltat la legislació perquè el reglament del consell apunta que té 30 dies per facilitar la documentació o permetre que els consellers hi accedeixin", tot recordant que la demanda era de l'agost i que la resposta final s'ha entregat a l'octubre. A més, López ha insistit que la resposta de l'AREB a les demandes del PS ha estat negar-se a entregar la documentació, a la vegada però que s'ha instat al conseller a consultar la documentació a les mateixes dependències de l'AREB.
Per Hinojosa l'entitat ha complert amb allò que marca el reglament del consell, però tot i això ha apuntat que ho tornarà a sotmetre al consell d'administració i intentarà recapacitar, com li demana López. Tot i això, el president ha afirmat que tota la documentació que demana el conseller general omple "dos armaris" de les dependències de l'entitat i per això se l'havia convidat a anar-hi directament. El conseller socialdemocràcia ha insistit que no s'ha complert amb el reglament i ha assenyalat Hinojosa de "fer tot el possible per no facilitar la documentació", atès que hi havia la compareixença davant de la comissió i així "esquivar el control parlamentari". Hinojosa s'ha limitat a reiterar que el conseller té les portes obertes de l'entitat per consultar la documentació i ha assenyalat que en cap cas "s'ha menystingut el Consell General".