Dilluns 25 de novembre de 2024
|
04:07 H
El president i CEO de la Renault-Nissan Alliance, Carlos Ghosn.
El president i CEO de la Renault-Nissan Alliance, Carlos Ghosn. (Foto: Renault)
Empresa

La possible fusió de Renault i Nissan revoluciona el sector automobilístic

Andorra la Vella

L'automobilística francesa Renault i la japonesa Nissan han començat converses per fusionar-se i crear un nou fabricant gegant al sector, segons publica aquest dijous el servei de notícies de l'agència nord-americana Bloomberg citant fonts del sector. Aquest acord acabaria amb l'aliança actual entre les dues empreses que es convertirien en una sola corporació, apunten les fonts anònimes de Bloomberg. Actualment, Renault ja controla el 43% de Nissan, mentre que el fabricant japonès té un 15% de la francesa.

Les parts estarien discutint ara una transacció en la qual Nissan entraria a formar part totalment de Renault. Els accionistes de la japonesa també rebrien accions de la nova companyia a canvi de les seves participacions, apunten les mateixes fonts. L'acord contempla el fet que les automobilístiques mantinguin totes dues seus, tant a França com al Japó. Els rumors sobre les negociacions han fet pujar les accions de Renault fins a un 8,3% a l'inici de la sessió borsària, fet que ha situat la companyia amb un valor de mercat d'uns 29.000 milions d'euros. Les accions de Nissan, en canvi, han baixat un 2% l'últim any, i ara el valor de la companyia se situa als 35.000 milions d'euros. Bloomberg remarca que les companyies fa mesos que negocien, però que en cap cas s'ha pres una decisió. De fet, les mateixes fonts apunten que l'acord és complicat i podria no dur-se a terme finalment.

Aquesta proposta de fusió xoca frontalment amb els plans que té l'executiu francès presidit per Emmanuel Macron. Al febrer, el consell d'administració de Renault va donar el vistiplau perquè el brasiler Carlos Ghosn renovés en el càrrec de president quatre anys, coincidint amb la publicació d'uns beneficis rècord de 5.114 milions d'euros el 2017, un 50% més que en l'exercici anterior i molt per sobre del previst pels analistes. L'executiu gal compta amb dos seients al consell d'administració i va donar el vistiplau al nomenament de Ghosn amb dues condicions: que es baixarà el sou un 30% i que es reforcés l'aliança amb Nissan. "No sé com el costat japonès va acceptar nous passos amb l'Estat com a principal accionista", va afirmar Ghosn en una conferència de premsa durant la presentació de resultats.

El pla de Macron passaria per salvaguardar els interessos de l'empresa, de l'aliança [de Renault i Nissan] i de la indústria francesa, cosa que no encaixa amb la possible fusió. Preguntat per aquesta informació, un portaveu oficial de Renault ha indicat a l'agència espanyola EFE que "no fan comentaris sobre rumors i especulacions". En la proposta de pròrroga del mandat, Ghosn es va comprometre a prendre mesures per fer l'aliança irreversible i enfortir els plans de successió. El directiu brasiler aspira a ocupar un paper presidencial i controlar el grup d'empreses, però les discrepàncies amb l'Estat van obligar a posposar la idea de nomenar conseller delegat.

Notícies relacionades