La xocolata està de moda a Andorra. Qualsevol persona que passegi per la part més cèntrica d'Andorra la Vella i d'Escaldes-Engordany s'adonarà que van obrint botigues de conegudes marques internacionals. La setmana passada va ser Jeff de Bruges a l'avinguda Meritxell que s'afegeix a Chocolat Factory (carrer de la Unió d'Escaldes-Engordany) o Leonidas (carrer Na Maria Pla d'Andorra la Vella). Ben aviat obrirà les seves portes Castelain a l'avinguda Meritxell.
Cada cop és més habitual veure escrites a les pissarres dels establiments de restauració ofertes de xocolata desfeta amb melindros o pa de pessic. El boca-orella fa que hi hagi llocs on sigui el producte estrella i altres que intenten posar-se a l’alçada perquè s’ha consolidat com una oferta comercial que està de moda. No només la xocolata desfeta sinó també la compra de rajoles amb ingredients sorprenents com són el picant, el blat de moro, la sal o, fins i tot, el gintònic.
Els entesos reconeixen que no és una matèria primera fàcil de treballar perquè requereix una tècnica que s’ha de dominar bé. No obstant això, hi ha qui té la mà trencada no només per fer dolços i pastissos exquisits, sinó també per fer salses i picades que afegeixen a guisats tradicionals (fricandó, estofat de vedella, civets de caça...) i que figuren al receptari antic de la cuina andorrana. Un bon civet d'isard, per exemple, ha d'estar elaborat amb xocolata i una mica de galeta. A més, cal tenir molt present que la xocolata amb un alt percentatge de cacau és beneficiosa per a les persones que pateixen malalties cardiovasculars, tenen el colesterol elevat i estan tristes i depressives.
A Jeff de Bruges aseguren que és alguna cosa més que una xocolateria, és una filosofia que el seu fundador, Philippe Jambon, ha volgut implementar als seus productes i a les seves botigues. La franquícia andorrana és propietat del pilot belga de Moto GP resident a Andorra, Xavi Simeon, i la copropietària i directora de la franquícia ubicada a Andorra la Vella és Marie-Sophie Zaboukis. Chocolat Factory, més que una botiga especialitzada en la xocolata, és una caixa de bombons en la qual s'hi poden trobar productes insòlits, únics, variats, divertits, dissenyats per l'inquiet 'maitre chocolatier' i arquitecte de la casa, que és capaç d'inventar-se un ram de flors de xocolata amb fruites confitades i pistatxos verds, un fruiter de boles transparents de tres xocolates o un gerro comestible, a més de la seva col·lecció de més de 65 varietats de bombons elaborats amb alguns dels millors cacaus del món.
Leonidas, per la seva part, és un dels líders mundials de les 'pralinés' i satisfà, dia rere dia, els gustos dels més fins gurmets en els cinc continents, gràcies al respecte dels valors preconitzats pel seu fundador, Leonidas Kestekides. En l'actualitat, en els quatre racons del món, des de París fins a Londres, des de Sydney fins a Tòquio, des de Brussel·les fins a Nova York, hi ha botigues amb l'ensenya característica de Leonidas. Són més de 100 varietats de bombons belgues de la millor qualitat i de la major frescor. Productes fabricats de manera artesanal i amb 100% de pura mantega de cacau.
Només s'utilitzen ingredients de molt alta qualitat per a la fabricació de les 'pralinés' Leonidas: xocolates belgues pures de cobertura, mantega i nata fresques, crema de llet, avellanes de Turquia, cireres Morello del Perigord, ametlles de Sicília i taronges de València, per només citar alguns exemples. D'altra banda, en línia amb les empreses d'alimentació europees més punteres, Leonidas ha integrat des de fa molts anys el sistema HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) garant d'una elevada seguretat per als seus productes.
L'últim, de moment, que obre botiga a Andorra és Castelain. L'empresa va ser fundada per Bernard Castelain l'any 1994 al cor de la famosa vinya de Châteauneuf-du-Pape a Vaucluse, a prop d'Avinyó. La primera xocolata que va crear, el 'Palet des papes', és també la més venuda. En tres anys, la fàbrica de xocolata ha passat de 2,1 milions d'euros a vendes a 4,3 milions d'euros, i de 18 a 25 empleats fixos.