Andorra la Vella.- L'acord d'associació té "oportunitats i riscos" i tampoc ha de ser la solució a tots els problemes que té el país. Així ho ha defensat l'economista Javier Díaz-Giménez, coautor de l'estudi macroeconòmic 'El Principat d'Andorra: una anàlisi macroeconòmica comparada', que ha presentat aquest divendres l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). Díaz-Giménez, sense voler-se posicionar "ni a favor ni en contra" d'aquest acord d'associació, que ha manifestat que és un dels quatre reptes que té el país en un futur immediat, ha defensat que si el que es vol és diversificar l'economia això es pot fer fora de la Unió Europea. "No entenc quina és la barrera, què és el que impedeix la diversificació fora de la Unió Europea", ja que ha defensat que "Andorra, fora de l'associació pot fer el mateix que dins, però sense comprometre's". D'aquesta manera s'ha expressat l'expert a preguntes dels mitjans de comunicació posteriors a la seva exposició on ha deixat clar que els quatre desafiaments que té Andorra són definir el model de creixement; el demogràfic; el tecnològic i el de l'acord d'associació. I és que el cap de Govern, Xavier Espot, havia defensat prèviament davant els mitjans que l'acord "és un instrument que ens pot ajudar en major mesura a assolir aquests reptes o a arribar a aquest model de creixement al qual aspirem" i, per tant, una palanca també per a la diversificació.
L'economista ha defensat que primer el que cal és definir "un projecte de país" perquè un cop se sap cap a on vols anar pots "decidir si és millor o pitjor entrar en un acord d'associació amb la Unió Europea". En aquest sentit, ha emfasitzat que "la discussió hauria de ser com volem fer, quin és el pla estratègic per a Andorra en els propers deu anys". I ha subratllat que el que cal demanar-se és "què és el que el que li donarà la Unió Europea que no tingui o no pugui replicar", tenint en compte també que l'acord suposarà "una pèrdua de sobirania". I també ha llançat una altra pregunta: "Signaràs un acord per evitar un xantatge?", és a dir, per evitar les pressions de països com França o Espanya. De totes maneres, l'expert ha reconegut que prendre una decisió és complicat i ha alertat que "els referèndums els carrega el diable", ja que cal que siguis "molt transparent i molt clar de quins són els avantatges i els inconvenients" la qual cosa requereix d'un debat "seriós i rigorós" que per exemple "no va existir" al Regne Unit.
Davant aquestes afirmacions el cap de Govern ha manifestat que el que ha de fer Andorra és "sense renunciar als sectors econòmics tradicionals" impulsar-ne d'altres que permetin una diversificació i que faci el país "més resilient". I davant les paraules de Díaz-Giménez que Andorra no pot continuar depenent de la mà d'obra barata i que a més viu al país, Espot ha defensat que "l'ampliació del model" econòmic del país, amb nous sectors que "no necessiten tants treballadors forans" farà que el model demogràfic "també s'anirà matisant, moderant" i ha reiterat que "no comparteix" certs postulats que diversos experts mantenen que cal que la població que treballa a Andorra visqui en altres indrets, un fet que també ha defensat l'economista convidat per l'EFA. "Els que estan aquí a Andorra han de seguir estant aquí a Andorra i hem de fer el possible perquè puguin continuar estant aquí a Andorra de manera absolutament digna", ha manifestat el cap de l'executiu que també ha reconegut que el que no es pot mantenir és "fer venir cada any 6.000 o 8.000 persones més al nostre país". "Hem de crear activitats que facin que puguem créixer el PIB" sense haver de fer venir tants treballadors, ha conclòs.
I sobre aquesta diversificació, el cap de Govern ha recordat el treball per crear un parc tecnològic, un dels aspectes que l'expert ha defensat així com una aposta clara per la digitalització del país.
Les conclusions de l'estudi
El president de l'EFA ha subratllat que de l'estudi encarregat es desprèn que Andorra va superar amb nota la Covid, però que també hi ha molts reptes a assolir, com "el migratori", en concret "el cost que pot tenir la immigració per a Andorra i sobretot per a la Caixa Andorrana de Seguretat Social" i en aquest sentit, ha reiterat la necessitat que s'afronti "de manera decidida" la reforma de la CASS i també la definició del "model de país, quina immigració volem, com la podem absorbir i tot això lligat amb l'urbanisme".
Treball del sector públic i el privat
El cap de Govern, ha valorat durant la seva intervenció en la presentació de l'estudi macroeconòmic que l'economia andorrana ha continuat creixent malgrat la desacceleració de l'economia mundial i en un context geopolític "complicat" motiu pel qual ha fet una crida al sector privat a continuar "treballar plegats". En aquest sentit, ha reivindicat que s'han obtingut "bones dades" però que cal ser conscient que no es podran "mantenir indefinidament" i que davant els reptes a què ha de fer front el país la manera de fer-hi front serà a través de les "aliances internes".