Andorra la Vella.- El Govern ha aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei general d'ordenament del territori i urbanisme (LGOTU) i l'ha entrat a tràmit parlamentari amb l'objectiu de permetre la pròrroga de les suspensions temporals de llicències durant la fase d'estudi i redacció dels Plans d'Ordenació i Urbanisme Parroquials (POUP). Aquesta suspensió podrà prolongar-se des de l'inici de la redacció del nou POUP fins a la seva aprovació definitiva per garantir que els nous projectes urbanístics s'ajustin a les capacitats reals dels territoris i al futur planejament i siguin coherents amb un model de desenvolupament territorial més sostenible.
La iniciativa impulsada per l'executiu ve després d'haver analitzat les necessitats expressades per la majoria dels comuns. La principal parròquia concernida és la Massana, on la suspensió temporal de llicències acordada pel comú mitjançant el Decret del 24/04/2024, expirarà el proper 24 d'abril. En aquesta línia, es troben els comuns d'Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que uns mesos més tard han acordat l'inici de l'estudi i la redacció de les revisions dels seus respectius POUP, decretant igualment la suspensió temporal de noves llicències urbanístiques d'acord amb els prevists als articles 90 i 92 de la LGOTU.
Aquesta pròrroga de la suspensió ja estava contemplada al projecte de llei de modificació de la Llei general d'Ordenament del Territori i Urbanisme tramès al Consell General el 12 de març, però una pròrroga en el termini de presentació d'esmenes n'ha alentit la tramitació. Per això, el Govern ha considerat oportú que aquest projecte de llei sigui tramitat pel procediment d'extrema urgència i necessitat per tal que cap comú es vegi obligat a aixecar la suspensió temporal de llicències sense disposar de les noves redaccions dels POUP, tenint en compte els resultats dels estudis de capacitat de càrrega màxima.
Pel que fa als terminis, s'estableix, per una banda, una pròrroga de fins a un any i sis mesos de les suspensions temporals de llicències urbanístiques en curs a causa dels processos de revisió o adaptació dels POUP derivats de l'anàlisi inicial dels estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial.
Per altra banda, una pròrroga de fins a sis mesos si ho justifica l'abast de les al·legacions presentades durant el període d'informació pública. En el cas que es concorrin aquestes dues circumstàncies al mateix temps, s'estableix que aquesta prorrogació excepcional de la suspensió temporal de la concessió de llicències es limiti al termini màxim de divuit mesos, de manera que no es puguin acumular els dos períodes de prorrogació excepcional fixats.