Andorra la Vella.- El Monday, l'Ingeni, el Hive Five, l'Smart o l'Andorra Work Centre Business. El que tenen en comú totes aquestes paraules és que són espais de treball de 'coworking' i tots ells estan instal·lats en el país. Andorra ha experimentat un creixement notable els darrers anys d'aquests espais, un fet que està canviant els models de treball tradicional. Fa només unes dècades, els empleats d'una empresa disposaven d'una oficina amb horaris fixos, però ara amb la seva proliferació els 'coworkings' estan posant en entredit alguns dels atributs que tenien les feines de fa uns anys.
Aquests recintes són llocs de treball compartit entre diverses persones o empreses dins d'un mateix espai físic, però que treballen de manera independent, és a dir, no tenen res a veure els uns amb els altres. Aquestes àrees són una alternativa a les oficines tradicionals perquè ofereixen despatxos, sales de reunió, escriptoris, espais privats per organitzar-hi esdeveniments, internet i altres tecnologies. N'hi ha, fins i tot, que disposen de cafeteria i gimnàs. Poden arribar a ser molt flexibles perquè s'adeqüen a les necessitats de la persona que l'utilitza. Per exemple, permeten pagar lloguers per hores. Això pot acabar representant una solució més econòmica i adaptada a les necessitats dels treballadors, especialment aquells que practiquen el treball remot o els que cerquen un espai compartit per millorar la seva productivitat sense els costos fixos d’una oficina convencional.
"Són noves dinàmiques de fer, l’habitatge és un problema en el país i la Covid-19 va crear noves maneres de treballar", comenta l’executiu en cap de Bomosa, Marc Taló, que gestionen el Hive Five. En un espai de treball compartit "ho tens tot, pagues una quota i tens més avantatges que una oficina tradicional", destaca Taló. En el seu cas, disposen d’un edifici de vuit plantes amb gimnàs, sala de pòdcast i sales polivalents, entre altres serveis. Tanmateix, organitzen diferents esdeveniments perquè els clients es puguin conèixer entre ells per tal de "crear una comunitat", explica.
"Aquest creixement es deu als avantatges que ofereixen els espais de treball compartits en comparació amb les oficines tradicionals: més flexibilitat, una comunitat que fomenta sinergies i la qualitat dels espais", declara el cofundador d'Ingeni Coworking, Antoni Viola, que agrega: "Comptem amb una xarxa segura i d'alta velocitat, una climatització eficient, il·luminació natural en moltes zones, mobiliari ergonòmic i un entorn acústicament adaptat per garantir la comoditat i la concentració". Ingeni disposa de tres espais cèntrics repartits en el país, amb sales de reunió equipades per fer videoconferències, cafeteria o un espai 'lounge' per descansar. Alhora, també tenen en cartera altres serveis per millorar l'experiència dels seus membres, com una recepció per gestionar correus i paquets, cabines insonoritzades per a trucades privades, acords amb empreses locals per obtenir descomptes en serveis, com gimnasos i restauració; i ofereixen classes d'idiomes a dins dels seus recintes. Ells també potencien les relacions entre els seus usuaris perquè puguin sorgir sinergies i "generar noves oportunitats", il·lustra Viola.
Tot i que aquests nous models són molt recents, sembla que el futur s’encamina cap aquí. "Ha vingut per quedar-se", assevera Taló. "Si ara muntés una empresa, no se m’acudiria anar a un despatx. A part dels serveis, els contactes i els negocis que pots fer en un 'coworking', no t’has de preocupar si et falla el wifi ni per res", afegeix el CEO de Bomosa. En aquests moments el Hive Five ofereix 280 llocs de treball i pràcticament ho tenen tot ocupat. El més sorprenent és que els clients no són només joves com es podria pensar. "Tenim totes les edats i sectors diferents, en el tecnològic és gent més jove, però també hi ha negocis més convencionals com una constructora", descriu Taló.
També ho veu d'aquesta manera Viola. "Crec que ha vingut per quedar-se", comenta el cofundador d'Ingeni Coworking. En aquest cas, l'activitat en els seus centres també és pràcticament plena i el perfil de clients també és divers. "Hi ha de tot, no tenim un perfil específic i ens agrada que hi hagi diversitat", apunta el responsable, que afegeix: "Hi ha tota mena d'empreses, des de companyies tradicionals a equips petits".
L'Estat també ha col·laborat perquè aquest tipus de negocis proliferin. "El Govern ha tingut la voluntat d’enfortir el teixit empresarial", esmenta Taló. Fa un parell d'anys es va crear la llei d’economia digital, emprenedoria i innovació amb l’objectiu de promoure nous models de negocis digitals, fomentar l’emprenedoria, fer més atractius els avantatges competitius de l’economia i donar cobertura jurídica a nous models d’innovació i de transformació digital. Dins d’aquesta, també es va engendrar un reglament per regular els indrets de cotreball. Tot plegat ha facilitat la instal·lació d'aquestes oficines compartides en el país.