Divendres 04 d'abril de 2025
|
03:35 H
La façana del comú d'Andorra la Vella.
La façana del comú d'Andorra la Vella. (Foto: Comú d'Andorra la Vella)
Sector públic

L'auditoria de gestió econòmica recomana a Andorra la Vella mecanismes de control per prevenir desviacions en les inversions

El document també advoca per la implementació d'una eina de gestió de projectes que permeti monitorar el grau d'execució en temps real i fomentar sinergies entre departaments i altres entitats

Andorra la Vella.- El comú d'Andorra la Vella ha dut a terme, per primera vegada, una auditoria de gestió econòmica al final del mandat polític 2020-2023 en compliment de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques. L'objectiu d'aquest informe, compartit entre majoria i oposició en una Junta de Govern oberta, és avaluar l'eficiència, l'eficàcia, l'economia i la qualitat en l'execució dels objectius estratègics xifrats i aprovats en el pressupost, verificant que s'han dut a terme segons la legalitat vigent. Cal assenyalar que aquesta auditoria no es va realitzar en el període 2016-2019, fet destacat pel Tribunal de Comptes en el seu informe anual de fiscalització.

Pel que fa a les principals conclusions de l'auditoria, l'informe assenyala pel que fa al control d'inversions que el comú no va establir mecanismes de control centralitzat per fer el seguiment financer i prevenir desviacions en les inversions. Tot i això, també s'apunta que no s'ha detectat cap desviació significativa en l'execució de les despeses corrents, mentre que el grau d'autonomia fiscal del comú "és superior a la mitjana".

El document també posa de manifest que la corporació no disposa d'eines que permetin correlacionar els recursos utilitzats amb els resultats obtinguts, "dificultant l'avaluació de l'assoliment dels objectius establerts", i tampoc consten estudis o enquestes per mesurar l'impacte de les polítiques en la ciutadania, més enllà del procés de pressupost participatiu. De fet, s'apunta que dels tres processos participatius previstos, només se'n va executar un.

D'altra banda, l'auditoria deixa constància que els objectius de reducció d'endeutament es van assolir abans del final del mandat i que es van complir els objectius d'endeutament i despesa segons la legislació vigent, mantenint un grau d'execució pressupostària del 79%. Finalment, i quant al compliment del programa electoral, s'exposa que durant el mandat 2020-2023 el comú d'Andorra la Vella va executar el 74% dels seus compromisos electorals. No obstant això, "no ha estat possible avaluar-ne l'economia ni l'eficiència".

Així doncs, l'auditoria presenta entre altres recomanacions la implementació d'una eina de gestió de projectes que permeti monitorar el grau d'execució en temps real, analitzar desviacions i aplicar mesures correctores, així com el foment de sinergies entre departaments i altres entitats per optimitzar resultats. La recent creació de l'Oficina de projectes, doncs, ha de ser una eina fonamental per afavorir aquesta coordinació.

Les conclusions de l'auditoria han de servir al comú d'Andorra la Vella per reforçar la transparència i afavorir la millora contínua de la gestió pública.

Notícies relacionades