Andorra la Vella.– Les drogues han passat de consumir-se per la boca, el nas o les venes a fer-ho pels ulls, a través de les pantalles i les xarxes socials. Ho saben prou bé aquelles persones que tenen el mòbil a les mans més hores de les que els agradaria i que, sovint, no poden o no saben com controlar-ho. Precisament d’aquest tema ha vingut a parlar aquest dijous la psiquiatra madrilenya Marian Rojas en el marc de la conferència 'Recupera la ment, reconquista la teva vida', que ha tingut lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb l'assistència de 900 persones. Una activitat que ha comptat amb la col·laboració del comú d’Andorra la Vella i que s’ha emmarcat dins del cicle de conferències Creand Talks –una iniciativa de Creand Crèdit Andorrà que busca generar valor a través del coneixement amb conferències divulgatives i sessions formatives que posen a debat temes d’interès social-.
"Ens trobem en un moment de la història en què el nostre cervell s’ha acostumat molt fàcilment a la gratificació instantània. Vol una cosa i la vol ara, vol gaudir sempre. Al cervell li encanta el plaer" comentava Rojas. "Biològicament parlant, hi ha una substància, la dopamina, en el circuit de recompensa que fa que, quan alguna cosa ens agrada, la vulguem repetir, perquè el cervell recorda allò que el calma, l’excita i li dona plaer. I aquí és on es generen els hàbits, però també els vicis" afegia, insistint que les xarxes socials i les pantalles estan dissenyades per enganxar-nos, per alliberar dopamina i per generar-nos aquesta gratificació instantània quan la necessitem.
Durant la conferència, que ha comptat amb una introducció a càrrec del cap de salut mental, Carlos Mur, Rojas ha parlat de com l’addicció al plaer i a la dopamina poden incrementar la intolerància al dolor, fins al punt que qualsevol cosa pot molestar o irritar. Una realitat que, segons la psiquiatra, fa que la societat es torni cada vegada més fràgil, l’anomenada societat de vidre. En relació amb aquesta qüestió, ha assenyalat que, quan la vida no té sentit, moltes persones busquen constantment aquest tipus de gratificació instantània, que, a la llarga, només genera tristesa.
"L’ésser humà funciona en dos modes: el de supervivència, activat pel perill físic o per amenaces emocionals i socials, i el de connexió, que es veu afectat per l’estrès i la hiperestimulació digital" ha subratllat Rojas, tot assegurant que vivim en un moment de la història en què estem constantment en estat d’alerta, amb moltes pors, fantasmes, inseguretats i veus interiors que preocupen i alteren. "Això ja bloqueja la nostra capacitat de concentració" ha afirmat, Rojas, mentre alertava també del gran problema de la solitud, que ella mateixa considera la gran pandèmia del segle XXI.
Finalment, Rojas ha proposat que aquelles persones que se sentin afectades per aquesta situació intentin identificar quin factor els pot estar afectant. "Si tinc por, estic en mode alerta i connecto pitjor amb la realitat. Si em sento sol, connecto pitjor amb la realitat. Si visc enganxat a l’acceleració, connecto pitjor amb la realitat. Quan identifiquem el nostre factor de desconnexió, hem d’intentar desactivar-lo i tractar-lo", ha assenyalat, tot destacant que el simple fet de prendre consciència del problema ja pot ser un primer pas per començar a superar-lo.
Més enllà del contingut de la xerrada, la conferència també ha tingut una causa benèfica, ja que la recaptació íntegra de les entrades es destinarà al projecte Club Social l’Horitzó de l’Associació de Familiars per a la Salut Mental a Andorra (AFMMA). Es tracta d'un espai que té com a objectiu evitar l’aïllament de les persones que pateixen alguna malaltia de salut mental i que tenen dificultats per iniciar i mantenir una xarxa informal de suport social.