Andorra la Vella.- El Govern ha rebut una carta de la Comissió Europea sobre alguns aclariments de l'acord d'associació amb la Unió Europea. El contingut de la carta és una resposta per part d'algunes consultes que l'executiu els havia traslladat prèviament sobre algunes divergències en la interpretació del text. Entre els punts tractats, la Comissió Europea s'ha pronunciat en el fet que el Govern podrà modificar l'acord per incloure una especificitat de limitació d'adquisició de béns immobles per part d'estrangers. El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que un cop entri en vigor l'acord d'associació, i un cop s'hagi constituït el comitè mixt, l'administració andorrana podrà fer la demanda d'incloure aquesta petició. De fet, Espot ha detallat que la Comissió Europea "ja ha avançat que dirà que sí a la inclusió d'aquesta especificitat". A més, el cap de Govern ha relatat que "hi ha diversos precedents en el dret europeu" sobre aquesta qüestió.
Aquesta mesura ara mateix no està contemplada en el text perquè quan el Govern va tancar la negociació el desembre del 2023, l'executiu encara estava "treballant la modificació de la llei d'inversió estrangera", ha esmentat Espot. Així doncs, aquesta legislació es portarà a votació dins la llei òmnibus el pròxim 6 de març. En cas que s'aprovés, aquesta llei ja "estableix restriccions a l'adquisició de béns immobles per part d'estrangers i, per tant, el que farem serà traslladar l'especificitat que ja conté en la legislació nacional al text de l'acord perquè no hi hagi una contradicció i ningú no ho pugui impugnar", ha assegurat Espot. Un cop es constitueixi el comitè mixt, en el moment que entri en vigor l'acord d'associació es podrà posar damunt la taula aquesta especificitat, segons paraules del cap de Govern. "Queda clar que l'acord no ha de ser el culpable d'una inversió estrangera desbocada, sinó que les decisions en matèria d'inversió estrangera dependran de la política nacional i l'acord d'associació pot aportar instruments que limitin la inversió estrangera en l'àmbit immobiliari", ha declarat Espot.
La Comissió Europea també ha deixat palès per escrit que amb l'aprovació de l'acord d'associació no hi haurà un increment desmesurat de la població. En aquest sentit, la institució confirma que el sistema de càlcul d’autoritzacions de residència previst en l’acord s’ha acordat en un 7% total de la mitjana de permisos de residència vigents dels darrers cinc anys, la qual cosa correspondria a 368 noves autoritzacions en el supòsit que s’hagués aplicat el de l'any 2023. "No estem parlant ni molt menys d'aquelles 2.000 autoritzacions ni d'aquella immigració indiscriminada i massiva que es vol fer creure des de la bancada de l'oposició", ha asseverat el cap de Govern, que ha agregat que "queda clar que les xifres que hem negociat són les que hem dit i són xifres prudents, controlades i perfectament assumibles pel teixit empresarial del país".
Espot també ha manifestat que el capítol de lliure circulació de persones entrarà en vigor dos anys després de l'aprovació de l'acord d'associació. Tot això és el que s'ha tractat aquest dimecres durant la reunió del pacte d'Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
Espot també ha esmentat que encara hi ha "opcions" que el referèndum es pugui celebrar aquest 2025. Tot i això, ha afirmat que no poden concretar dates perquè el "text encara no ha estat signat pel Govern" i perquè el contingut encara no se sap del cert com acabarà sent perquè pot haver-hi un estat membre que no vegi amb bons ulls alguna part i que consideri que s'hagi de renegociar.