Andorra la Vella.- Com podem gestionar les nostres emocions amb el que ens ensenya la medicina tradicional xinesa? Com pot aquesta saviesa mil·lenària ajudar-nos a recuperar el benestar? Aquestes són algunes de les qüestions que Manel Méndez, expert en aquest tipus de medicina, respondrà en la xerrada que oferirà dimarts 25 a dos quarts de vuit del vespre a l’hotel Roc Blanc, en el marc del cicle Speakers’Corner.
Méndez abordarà dos conceptes clau de la medicina tradicional xinesa com són el yin i el yang i els cinc elements. D’aquesta manera, explica que sovint som víctimes d’un “batibull d’emocions negatives” que ens afecten i que es poden compensar amb alimentació o exercicis que ens poden fer estar millor. Méndez posa l’exemple de les estacions de l’any, així, l’hivern o la tardor serien yin, la qual cosa ens porta a un major “recolliment”, a una certa malenconia i com a través de certs “estiraments” com el de l’estèrnum o el posicionament del cos podem arribar a trobar-nos millor en aquestes èpoques.
I el mateix passa amb els cinc elements, cadascun dels quals està relacionat amb un color, una estació, un òrgan o una víscera. Si patim estrès, ansietat o ira, ens afectarà el fetge, tal com destaca Méndez, que afegeix que també hi ha una afectació als tendons i lligaments que “tenen molt a veure amb els cabells i les ungles”, que se’ns trencaran més. Amb els aliments i els exercicis podem combatre aquests efectes i és que en definitiva, del que es tracta, segons exposa, és de “gestionar les emocions” amb aquests coneixements.
L'expert exposa que la medicina tradicional xinesa es basa molt en “l’observació” i el que ell intentarà explicar és com entenen els xinesos les emocions i com les tracten. És a dir, en resum és conèixer-se a un mateix per arribar a estar millor. I recorda que les filosofies taoista i budista se centren molt en el present. Així, projectar-se en el futur ens pot portar moltes “pors” i tampoc no té sentit mirar cap al passat, segons explica. En aquest sentit, cal tenir en compte que les emocions de vegades fan que “transformem” el que estem vivint i el que caldria seria que poguéssim relativitzar el que estem passant tenint present que les emocions “són coses que duren poc temps”.