Andorra la Vella.- El Dow Jones Bar és un establiment de copes de Barcelona inspirat en la borsa. El local utilitza la llei de l'oferta i la demanda per establir els preus dels seus productes. És a dir, el cost de les seves begudes varia en funció de la demanda que tingui un producte concret. Aquest model és poc habitual veure-ho en el món de la restauració, però sembla que el futur es podria encaminar cap aquesta direcció. I és que la cadena nord-americana de menjar ràpid, Wendy's, vol instaurar un model semblant al del bar barceloní.
La política de preus dinàmics és una estratègia comercial on els preus fluctuen en funció de la demanda. L'any passat la multinacional americana va anunciar la intenció d'aplicar aquesta mesura en els seus restaurants dels Estats Units just a principis del 2025. Per implementar-ho, es va anunciar la inversió d'uns 20 milions de dòlars per instal·lar taulells digitals amb la intenció de canviar els preus en funció de la demanda i alhora establir ofertes diàries i descomptes. Això és possible gràcies a un algoritme elaborat amb intel·ligència artificial (IA).
Aquesta política no vol dir que s’incrementin els preus de les hamburgueses, ja que la companyia en un comunicat va haver de sortir el pas per explicar que els preus dinàmics només serviran per oferir descomptes de menús i altres ofertes en moments amb menys consumició. En cap cas van afirmar que augmentarien els preus en hores punta respecte al valor real de les seves hamburgueses. "No tenim previst fer-ho i no apujaríem els preus quan els nostres clients ens visiten més. Qualsevol funció que puguem provar en el futur estarà dissenyada per beneficiar els nostres clients i membres del personal del restaurant", va aclarir l'empresa en un comunicat penjat a la seva pàgina web en resposta a algunes crítiques que van rebre perquè es va malinterpretar la informació que van anunciar.
Aquest model de negoci no és nou en el mercat. Sense anar gaire lluny, l'estació d'esquí de Grandvalira ja utilitza aquest sistema en la compra dels forfets. "Els preus del forfet són dinàmics, varien segons la demanda i l’antelació amb què es fa la compra. Si saps en quines dates ens visitaràs, et recomanem reservar amb antelació els forfets per assegurar-te el millor preu", es pot llegir a la pàgina web del complex andorrà. També l'utilitzen les aerolínies o les empreses de mobilitat, com ara Uber.
Dins la indústria gastronòmica no es té massa constància d'aquesta política de preus. De fet, és inusual. De totes maneres, davant la posada en marxa de Wendy's, s'ha temptejat el terreny si seria possible impulsar-ho en el país, consultant-ho a la Unió Hotelera d'Andorra (UHA).
“Ho veig complicadíssim a restaurants d’Andorra”, analitza el director de la UHA, Jordi Pujol. Amb preus dinàmics ja s’hi treballa en alguns hotels, però en el cas de la restauració encara no s’ha posat sobre la taula entre els establiments associats d’aquesta institució perquè “no ho hem parlat mai”, afirma Pujol.
El director considera que això pot funcionar en cadenes molt grans amb horaris d’obertura de 24 hores, però a Andorra és “difícil” perquè bona part dels establiments “fan horaris molt de restaurant”, és a dir, molt enfocats a les hores que la gent acostuma a menjar els seus àpats. Alhora, detalla que caldria tenir en compte aspectes com el volum de venda, els preus i sobretot els costos i el marge que podrien obtenir els restauradors en cas de disminuir preus en hores de menys consum. Pujol sí que ha esmentat que això podria ser més possible en locals presents a les pistes d’esquí perquè ho veu més com una “estratègia de repartir hores de menjar que guanyar més diners”.
De moment això sembla que està lluny de ser una realitat en el Principat, però ja hi ha una companyia nord-americana que s’ha aventurat a posar la primera pedra d’un nou camí per explorar. El temps dirà si el sector de la restauració acaba incorporant un model de negoci que ja és present en altres indústries.