"/> "/>
Dimarts 22 d'octubre de 2024
|
12:31 H
El PNL life coach i TDAH coach Martí Sala.
El PNL life coach i TDAH coach Martí Sala. (Foto: M. S.)
Speaker's Corner

Com aplicar la pròpia experiència amb el TDAH per ajudar les persones afectades pel trastorn

El TDAH no és la persona sinó que la persona té TDAH". Aquesta és una de les idees sobre les quals el PNL life coach i TDAH coach Martí Sala incidirà en la xerrada que oferirà el dimecres 23 d'octubre a les 19.30 hores a l'hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany i que porta per títol '360o en el TDAH: innovació i inclusió per a una millor comprensió'. Per aquest motiu considera que "val la pena no relativitzar el trastorn" però tampoc caure en victimismes i reivindica, com a persona amb TDAH, que el que és essencial és que "la persona cregui en ella mateixa" i vegi que té moltes capacitats a desenvolupar.

Andorra la Vella.- El TDAH no és la persona sinó que la persona té TDAH". Aquesta és una de les idees sobre les quals el PNL life coach i TDAH coach Martí Sala incidirà en la xerrada que oferirà el dimecres 23 d'octubre a les 19.30 hores a l'hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany i que porta per títol '360o en el TDAH: innovació i inclusió per a una millor comprensió'. Per aquest motiu considera que "val la pena no relativitzar el trastorn" però tampoc caure en victimismes i reivindica, com a persona amb TDAH, que el que és essencial és que "la persona cregui en ella mateixa" i vegi que té moltes capacitats a desenvolupar.

L'expert destaca que hi ha "molt desconeixement" del trastorn i opina que la "desinformació" sovint pot suposar un risc per a les persones que el pateixen. Així, afirma que és "molt perjudicial que es posin moltes etiquetes" a les persones que el pateixen i també que es barregin criteris i conceptes. També lamenta que actualment hi hagi tant un sobrediagnòstic com un subdiagnòstic.

Sala exposa que sobre el diagnòstic que fa un professional ell ajuda "les famílies o l'adult" a poder aconseguir "una situació més equilibrada". Una qüestió "vital", assenyala, és la comunicació perquè "com ens comuniquem és important" però aquest aspecte pren especial importància per a les persones amb TDAH. En aquest sentit, remarca que és molt important "prendre consciència" de com cal actuar en determinades situacions com per exemple "no només felicitar pel resultat sinó pel procés". Per això reivindica que per a aquestes persones és fonamental tenir una motivació i saber que el trastorn és "un procés" en el qual cal trobar la seva passió, "el seu potencial", en definitiva, el seu "hiperfocus". I en aquest treball ell acompanya tant la persona de manera individual com el grup. "He viscut el trastorn en primera persona i puc entendre que té moltíssimes dualitats", reivindica, tot indicant que és molt important que les persones diagnosticades puguin tenir un acompanyament durant el seu creixement, ja que té clar que la "societat no està dissenyada per a ells". De fet, constata que tot sovint les persones que pateixen TDAH tendeixen a "emmascarar-se" per encaixar al grup. I davant aquest fet considera clau que la persona faci un treball diari d'introspecció per conèixer-se, per tenir una mena de "brúixola per saber cap a on navegar". Un altre punt essencial, destaca, és l'activitat física i l'esport que serveix per "canalitzar l'energia" i ajuda les persones a estar "més tranquil·les i més presents".

En definitiva, Sala destaca que la seva feina consisteix a oferir a les persones amb TDAH una sèrie d'estratègies i eines per veure quina és l'àrea que necessita més reforç tot tenint en compte que el TDAH "afecta la totalitat de la persona" i, per tant, cal que tingui un acompanyament "holístic".