Dimarts 22 d'octubre de 2024
|
12:27 H
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, moments abans de la compareixença al davant de la comissió legislativa d'Economia.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, moments abans de la compareixença al davant de la comissió legislativa d'Economia. (Foto: M. F.)
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita  Marsol, moments abans de la compareixença al davant de la comissió  legislativa d'Economia.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, moments abans de la compareixença al davant de la comissió legislativa d'Economia. (Foto: M. F.)
Les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita  Marsol,durant la compareixença al davant de la comissió  legislativa d'Economia.
Les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita Marsol,durant la compareixença al davant de la comissió legislativa d'Economia. (Foto: M. F.)
Les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita  Marsol,durant la compareixença al davant de la comissió  legislativa d'Economia.
 
Les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita Marsol,durant la compareixença al davant de la comissió legislativa d'Economia.   (Foto: M. F.)
Un moment de la compareixença de les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita  Marsol, al davant de la comissió  legislativa d'Economia.
 
Un moment de la compareixença de les ministres de Salut i  de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Helena Mas i Conxita Marsol, al davant de la comissió legislativa d'Economia.   (Foto: M. F.)
Innovació

Liquidat el pacte de socis, el Govern ha recuperat ja la inversió i el terreny

Després que a l'estiu s'anunciés que el centre de Grifols a Ordino no tirava endavant, aquest dijous es van completar els tràmits per donar per tancat el projecte. Així, i davant notari, es va donar per dissolt de manera definitiva el pacte de socis i s'ha formalitzat la compravenda de les participacions que Andorra Recerca i Innovació (ARI) tenia a la societat que es va crear.

Andorra la Vella.- Després que a l'estiu s'anunciés que el centre de Grifols a Ordino no tirava endavant, aquest dijous es van completar els tràmits per donar per tancat el projecte. Així, i davant notari, es va donar per dissolt de manera definitiva el pacte de socis i s'ha formalitzat la compravenda de les participacions que Andorra Recerca i Innovació (ARI) tenia a la societat que es va crear. També s'ha formalitzat la transferència de 200.000 euros que l'ARI havia fet. A més, l'ús del terreny del prat de la Farga que tenia la societat que havia d'impulsar el projecte ha retornat a l'ARI que ara farà el retorn a l'executiu. Malgrat aquest punt final, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha mostrat el seu cert optimisme pel fet que la farmacèutica catalana hagi decidit quedar-se al país, ja que a l'estiu va demanar l'autorització d'inversió estrangera. D'aquesta manera, i malgrat que encara no hi ha hagut noves negociacions entre l'executiu i la companyia, la ministra valora que el fet que tingui "un peu" al país fa pensar que en un futur es pugui posar sobre la taula una nova proposta. Així hi ha posat en relleu en el marc de la compareixença, juntament amb la ministra de Salut, al davant de la comissió legislativa d'Economia per informar sobre el projecte.

Marsol ha tornat a incidir que "s'ha perdut una gran oportunitat" i que el fet que el projecte no hagi prosperat "no és culpa de ningú i és culpa de tots", ja que ha posat en relleu que s'ha donat un "cúmul" de circumstàncies que han fet que al final no hagi quallat. En les declaracions posteriors al davant dels mitjans de comunicació, un cop conclosa la comissió legislativa, ha manifestat que li "agradaria que partits com el Partit Socialdemòcrata fes autocrítica" de la seva actuació, ja que en seu parlamentària va mostrar el seu suport al projecte i, en canvi, "a Ordino" va acompanyar "partits que hi anaven en contra". I ha manifestat, com ja ho havia fet el cap de Govern al seu moment, que les notícies sorgides a la premsa tampoc van agradar a la companyia, tal com els ho va expressar en una reunió mantinguda amb l'executiu. També ha admès que el Govern potser va pecar de "ser massa prudent" tenint en compte que hi havia unes eleccions generals i que hi havia partits que defensaven el 'no' al projecte, ja que ha recordat que en aquell moment no estava aturat perquè s'estava impulsant tota la part urbanística.

Davant les crítiques dels partits de l'oposició, expressades en boca de la presidenta del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Carine Montaner; del conseller socialdemòcrata Pere Baró; de la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela i del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, tant Marsol com la titular de Salut, que l'ha acompanyat en la compareixença, han defensat el paper de l'executiu en aquest afer i també la voluntat de continuar treballant per impulsar la recerca i la innovació al país. En aquest sentit, Marsol ha manifestat que el seu ministeri treballa en un pla estratègic que vol presentar en comissió legislativa posteriorment a les vacances de Tots Sants i que preveu entre altres impulsar ajudes que podrien anar entre els 500.000 i el milió d'euros, ja que ha posat en relleu que això és el que fan altres països. També ha manifestat que el que es vol és donar peu a una àrea d'innovació, més que no pas a un parc tecnològic, i ha reivindicat que ja hi ha empreses al país que estan fent projectes importants i que poden generar activitat al seu voltant.

Precisament sobre la competència d'altres països han incidit Mas i Marsol qüestionades pels consellers generals pel fet que no quallin al país projectes com el de Grifols o la Fundació Carreras. Mas ha defensat que es continua impulsant convenis amb institucions de renom com per exemple l'Institut Guttmann, i també ha manifestat que Andorra compta ara amb el marc regulador propici. El que sí que ha manifestat la ministra és que potser "l'àrea a desenvolupar és la pedagogia" tal com ha demostrat el fracàs de Grifols. En aquest sentit, Marsol ha afegit que "hauríem d'aprendre" perquè el que ha passat amb Grifols "no es torni a produir", ja que s'ha mostrat convençuda que "necessitem aquest tipus d'activitat", perquè la instal·lació de projectes com aquest al país "són importants".

Durant la compareixença les dues ministres han detallat la cronologia dels fets i han negat, a preguntes de Baró, que s'hagués mentit quan el cap de Govern va assegurar que el projecte continuava en marxa, que s'hagués amagat informació i Marsol també ha lamentat que el conseller general socialdemòcrata hagi manifestat que el cap de l'executiu quan van "ben dades" sí que surt "per fer la foto" i, en canvi, quan van "mal dades s'amaga". La titular d'Economia ha manifestat que no podia "acceptar" que digués que Espot s'amaga perquè "dona la cara sempre" i ha reivindicat que havien de comparèixer ella i Mas, ja que són les ministres de tutela. També s'ha mostrat especialment crítica durant la compareixença Montaner que ha assegurat que el projecte "trontollava" des del principi i que el benefici per al país era "zero".

Notícies relacionades