Andorra la Vella.- La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha lamentat aquest dijous, en el marc d'unes declaracions, l'acord entre Grifols i el Govern per no continuar amb el centre d'investigació d'immunologia projectat a Ordino. "Entenem que s'ha perdut una gran oportunitat, tenint en compte el moment en què ens trobem parlant de diversificació econòmica", ha apuntat la titular de la cartera d'Economia. "Jo crec que Andorra no perdrà el seu prestigi, però ara, segurament, quan piquem portes, costarà més que si haguéssim anat amb aquesta targeta de presentació" ha afegit, Marsol.
En aquesta línia, Marsol ha informat que el Govern es vendrà el 20% de les participacions que tenia Andorra Business a la societat de Grifols per recuperar la inversió que ha fet en el projecte. "Ells tenien el 80% i nosaltres el 20%. Ara ells es quedaran el 100% i això a nosaltres ens permetrà recuperar els 200.000 euros que Andorra Business havia aportat d'acord amb els pactes socials corresponents al 2022" ha indicat. A més, Marsol ha informat que aquest dimecres, en el marc del Consell de Ministres, es va acordar que la dissolució del pacte de socis se signarà aquest dijous a la tarda electrònicament, juntament amb la compravenda de les accions i el retorn de la possessió del terreny.
Pel que fa a la possibilitat de futures col·laboracions sanitàries amb Grifols a Andorra, Marsol ha indicat que, de moment, encara no s'ha parlat. "Ells ens van dir que continuarien treballant, i el fet que continuïn a Andorra ens dona una mica de garantia. Per part nostra, intentarem buscar altres punts de col·laboració" ha assegurat, la ministra d'Economia. D'altra banda, en relació a l'ús futur del terreny, Marsol ha avançat que encara no s'ha valorat aquest punt, però ha deixat clar que el Govern vol apostar per la innovació. "En parlarem amb el comú d'Ordino i, entre tots, pensarem opcions" ha confirmat, Marsol, qui també ha informat que aquest matí mateix s'ha fet saber la decisió sobre l'acord als cònsols d'Ordino.
En el marc de les declaracions, Marsol ha recordat com s'ha desenvolupat tot el procés al llarg del temps. En aquest sentit, la titular de la cartera d'Economia ha indicat que al juliol de l'any passat, els representants del Govern es van reunir amb representants de la família Grifols a Barcelona per veure com estava el projecte i com es podia tirar endavant després de la pandèmia. "Grifols ens va dir que era difícil tal com s'havia concebut el projecte, però que no volien renunciar a un projecte a Andorra. Ens van dir que ens farien alguna proposta d'algun tipus de centre que es pogués readaptar a la situació" ha concretat, Marsol. Davant la manca de nova informació, la ministra va demanar una junta extraordinària amb Pyrenees Immunology Research Center (PYIRC), que es va programar pel 23 d'abril d'aquest any. "Grifols ens va tornar a dir que difícilment el projecte podria continuar, però nosaltres vam insistir. Finalment, hem hagut de tancar la qüestió" ha afegit, Marsol.
Un projecte que "trontollava des de l'inici"
Una altra de les reaccions a l'anunci de no continuar amb el centre d'investigació d'immunologia ha estat la de la presidenta d'Andorra Endavant, Carine Montaner, moments posteriors a fer-se pública la seva absolució pel 'Cas Costa'. La consellera general ha recordat que sempre s'ha oposat a la construcció del laboratori, ja que des d'un primer moment ja va denunciar el pacte de socis "perquè hi havia moltes coses que trontollaven".
En aquest sentit, ha alertat que "l'endeutament de Grifols era preocupant" i que "en el seu moment no em van fer cas". Ara, ha afegit, "es veu que tenien un endeutament pels núvols que ha portat conseqüències a nivell de la borsa". D'aquesta manera, Montaner ha volgut ressaltar "la gran feina de la plataforma ciutadana que estaven en contra del projecte". Un projecte que, ha reiterat, "trontollava des de l'inici".
Amb tot, la consellera general ha assegurat que "rectificar és de savis" i ha advocat per utilitzar els terrenys d'Ordino per a la construcció d'habitatges a preu assequible o alguna mena d'edifici multiservei dedicat a la gent gran, ja que aquest col·lectiu "també ha de viure dignament" al país. "Tenim una gran oportunitat amb un terreny que podem posar a disposició dels privats per tal de donar serveis als nostres ciutadans", ha conclòs.
Coma lamenta les repercussions que tindrà en el sector biotecnològic
Per la seva banda, la cònsol major d'Ordino, Maria del Mar Coma, ha comentat en el marc d'unes declaracions que, el fet d'haver rebutjat la instal·lació del centre d'investigació a la parròquia, dificultarà la gestió de nous projectes. "Hi ha sectors, no només aquest, que hauran observat el què ha passat. Penso que això demostra una manca de serietat davant altres projectes" ha declarat, Coma, qui ha admès que ja esperava aquesta notícia. "Es tracta d'un projecte que s'ha dilatat molt en el temps, amb dificultats econòmiques i de reputació per part de l'empresa. Crec que tots ho teníem més o menys clar" ha afegit, la cònsol.
Coma ha qualificat l’acord com una gran pèrdua. "Considero que és una pèrdua per Andorra en general, ja que estàvem davant d'un acord econòmic que crec que en el futur tindrà una gran importància. Recuperar el sector de la biotecnologia serà una tasca complicada" ha opinat la cònsol major, qui també ha deixat clar que "ja no es pot fer res al respecte".
Pel que fa al futur del terreny on s’havia projectat el centre, Coma ha indicat que, en principi, es tornarà a destinar a l'ús del bestiar. "Potser podríem considerar ubicar-hi el centre sociosanitari, però encara no s’ha discutit res en concret" ha conclòs la cònsol major.