Diumenge 08 de setembre de 2024
|
05:28 H
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, moments abans de la roda de premsa en què s'ha anunciat la posada en marxa del programa Reviu.
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, moments abans de la roda de premsa en què s'ha anunciat la posada en marxa del programa Reviu. (Foto: M. F.)
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de  Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, durant la roda de premsa en què s'ha anunciat la posada en  marxa del programa Reviu.
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, durant la roda de premsa en què s'ha anunciat la posada en marxa del programa Reviu. (Foto: M. F.)
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de  Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, en la presentació del programa Reviu.
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, en la presentació del programa Reviu. (Foto: M. F.)
Sector públic

El comú d'Andorra la Vella impulsa el programa Reviu amb 'molts beneficis' per als propietaris

El comú d'Andorra la Vella ha anunciat la posada en marxa d'un dels projectes estrella de la campanya electoral: el programa Reviu, el projecte que ha de servir per posar al mercat de lloguer pisos que actualment es trobin buits.

Andorra la Vella.- El comú d'Andorra la Vella ha anunciat la posada en marxa d'un dels projectes estrella de la campanya electoral: el programa Reviu, el programa que ha de servir per posar al mercat de lloguer pisos que actualment es trobin buits. D'aquesta manera, i tal com han detallat tant el cònsol major, Sergi González, com el conseller de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d'Habitatge, Marc Torrent, després de set mesos de treball i d'escoltar tant l'opinió dels tècnics comunals com de la ciutadania, s'han fixat les bases per incentivar que els propietaris d'habitatges buits es decideixin a llogar-los. Així, el comú ha determinat un seguit d'incentius com el fet que es faran càrrec de les obres i el propietari haurà de tornar posteriorment el 80% del cost total; es garanteix que pugui cobrar el lloguer; se li garanteix també la gestió administrativa i la bonificació de certs tributs relacionats amb l'habitatge i, en definitiva, se'ls dona "seguretat jurídica". De fet, Torrent ha manifestat que se'ls concedeix "molts beneficis" perquè es decideixin a fer el pas, és a dir, per "estimular-los".

D'aquesta manera, la corporació comunal posa en marxa el programa Reviu Andorra la Vella, que de fet, tal com ha anunciat el cònsol major, serà una part d'un projecte més ampli i que pot anar més enllà donant vida a "espais buits" que hi pugui haver a la parròquia, com terrenys o locals comercials. Es tracta d'un pla d'estimulació perquè els propietaris de pisos buits posin els seus habitatges al mercat i des del comú s'han treballat, com s'ha esmentat, un seguit de beneficis per fer atractiu el projecte. El comú ha establert uns imports màxims per al finançament dels treballs necessaris per adequar els habitatges i per exemple s'ha estipulat que reformar el bany i la cuina pugui tenir un finançament de fins a 10.000 euros, un import del qual el comú assumiria un 20%, o que per als habitatges més grans es pugui arribar a un finançament de 40.000 euros amb l'assumpció per part del comú de 8.000 euros. Per tant, l'administració comunal es fa càrrec de les obres i els propietaris podran decidir pagar una quota mensual fixa a cinc anys o bé durant la daurada del conveni, que serà de deu anys de vigència (és a dir, el comú gestionarà durant deu anys els habitatges). En conseqüència, aquestes quotes se'ls descomptaran dels preus dels lloguers que puguin percebre els propietaris.

Precisament quant a l'establiment dels preus del lloguer, i després "d'un debat" que s'ha tingut en el si de la corporació, s'ha decidit "oportú partir del salari medià" que tal com ha comentat Torrent és "el més habitual" i s'ha tingut en compte que el que es considera adient és que es destini a l'habitatge un 33% del sou. Així, s'ha establert que el preu per a un estudi pot estar entre els 400 i els 550 euros i per a tres habitacions la forquilla pot oscil·lar entre els 550 i els 750 euros. Aquests seran, per tant, els diners que el comú garantirà que el propietari percebrà. Tal com ha reconegut González, no és en els lloguers on és "competitiu" aquest projecte sinó precisament en les garanties que es dona al propietari.

La partida que el comú ha previst per a aquest any és de 150.000 euros i pel que fa als terminis cal destacar que un cop es publiquin les bases al BOPA, cap al 7 d'agost, s'obrirà un termini de tres mesos perquè els propietaris puguin fer les seves sol·licituds i el comú valorarà a posteriori els pisos que s'ofereixen. En la valoració final es tindran en compte per exemple els treballs necessaris, la tipologia dels pisos o l'accessibilitat a l'hora de prioritzar unes actuacions o d'altres.

Paral·lelament, es treballarà a establir els criteris que hauran de complir els inquilins a l'hora d'atorgar aquests habitatges.

González ha recordat que ja abans que el comú fes cap mena d'anunci del programa hi va haver propietaris que van contactar amb ells per oferir les seves propietats, concretament entre una quinzena i una vintena, i ha recordat que segons els càlculs a la parròquia hi pot haver uns 250 pisos buits.

El cònsol major ha recordat que la construcció de pisos pot ser una solució a mitjà i llarg termini i que el programa Reviu incideix en el curt termini. I precisament qüestionat per la construcció d'habitatge i més concretament pel projecte al Cedre, ha destacat que la setmana vinent té previst reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Conxita Marsol, per acabar de definir quina pot ser la implicació de l'executiu en aquest projecte, si bé ha volgut subratllar la "bona sintonia" que hi ha entre les dues parts.

També la setmana vinent hi ha prevista una trobada per marcar la calendarització de les accions al voltant de les fonts de colors de la plaça de la Rotonda que cal recordar que estan aturades des que hi va haver una avaria arran d'una inundació. Igualment, és previst que es pugui determinar la responsabilitat de cadascuna de les parts.

Notícies relacionades