Diumenge 08 de setembre de 2024
|
05:11 H
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social.
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social. (Foto: Martina Sopena )
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social. (Foto: Martina Sopena)
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i el president de la Confederación Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i el president de la Confederación Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant les declaracions posteriors a la reunió del consell econòmic i social. (Foto: SFG)
Moment durant la cel·lebració de la reunió del consell econòmic i social.
Moment durant la cel·lebració de la reunió del consell econòmic i social. (Foto: SFG)
Sector públic

Un pis buit a mans del Govern que no es llogui haurà de retornar al propietari en un termini d'entre sis mesos i un any

La reunió celebrada aquest dilluns al matí del consell econòmic i social (CES) ha servit per sotmetre al dictamen de patronal i sindicats la llei òmnibus per regular l'habitatge i el creixement. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que la voluntat de l'executiu és poder tancar de manera definitiva aquest text entre aquesta setmana i la vinent de tal manera que es pugui entrar a tràmit parlamentari i els grups puguin tenir també temps per poder-la analitzar a bastament.

Andorra la Vella.- La reunió celebrada aquest dilluns al matí del consell econòmic i social (CES) ha servit per sotmetre al dictamen de patronal i sindicats la llei òmnibus per regular l'habitatge i el creixement. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que la voluntat de l'executiu és poder tancar de manera definitiva aquest text entre aquesta setmana i la vinent de tal manera que es pugui entrar a tràmit parlamentari i els grups puguin tenir també temps per poder-la analitzar a bastament. Tot i que el text segueix la filosofia del que es va anunciar el mes d'abril, Marsol ha manifestat que s'han pogut concretar certes coses, com per exemple el temps perquè un pis buit inscrit a la borsa de l'institut nacional de l'habitatge retorni al seu propietari si no es lloga. Ara s'està acabant de tancar, però la idea de l'executiu és que sigui d'entre sis mesos o un any.

Marsol ha manifestat que la seva "intenció" és que la llei pugui ser aprovada aquest dimecres i que, per tant, sigui entrada a tràmit parlamentari de seguida "amb la clara voluntat i consciència" que s'entra just quan el Consell General inicia el període de vacances parlamentàries, i d'aquesta manera els grups parlamentaris "se la puguin mirar, se la puguin estudiar" detingudament i hi puguin fer les seves aportacions malgrat que aquest text hagi estat ja estat presentat a la comissió legislativa d'Economia. També confia en aquest treball parlamentari el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, que ha manifestat que un cop rebut el text de la llei l'analitzaran més a bastament internament, especialment amb algunes associacions representades a la patronal com per exemple la d'apartaments turístics, amb la voluntat també de tenir informació que poder traslladar als consellers generals. "Donarem la nostra versió a cadascun dels grups parlamentaris", ha manifestat, tot avançant que ja d'entrada veuen "alguns problemes", com "la manca de dades" pel que fa als pisos buits, ja que "aquests pisos buits s'han d'analitzar acuradament" i també la "problemàtica" dels habitatges d'ús turístic, perquè consideren que caldrà "veure quina és l'afectació" de la nova regulació en parròquies com Encamp i Canillo, que són les que concentren el gruix d'aquest tipus d'habitatges.

Entrant una mica al detall de la llei, però sense voler-ne avançar gaire detalls ja que s'explicarà en profunditat quan s'acabi tancant per consell de ministres, la titular d'Economia i Habitatge ja ha avançat que el text "segueix molt la pauta" del que es va presentar el 2 d'abril. "Jo diria que hem estat bastant curosos en seguir l'anunci que es va fer el 2 d'abril sobre les mesures que contindria aquesta llei", ha anunciat Marsol, que ha recordat que el text inclou aspectes relacionats amb els pisos buits, inversió estrangera, immigració, plusvàlues o l'ITP, i que amb el treball fet aquests mesos s'ha "entrat molt més al detall" de certes qüestions. Així, ha manifestat que pel que fa a la qüestió de la cessió de pisos buits "s'entra molt més" en què passarà si no es lloga el pis buit que estigui inscrit a la borsa de l'institut nacional de l'habitatge. "És una de les coses que estem acabant de tancar", ha manifestat Marsol afegint que s'estan plantejant, com s'ha esmentat, que el retorn al propietari si no es lloga estigui entre els sis mesos i l'any, ja que "no és de cap manera la voluntat del Govern tenir aquests pisos buits". També ha manifestat que aquesta cessió obligatòria estarà limitada en el temps. "Hi ha una transitorietat", ha manifestat Marsol. "Aquest procediment tindrà un termini, nosaltres no volem que tota la vida els pisos buits" estiguin sotmesos a aquesta cessió obligatòria, ha remarcat tot afegint que ara com ara "és una necessitat posar pisos al mercat". També ha incidit que s'ha concretat el paper de la justícia (la Batllia haurà de dictaminar l'execució de la decisió del Govern) en aquesta cessió tot i que ha reiterat que aquesta cessió obligatòria serà "l'últim pas". La ministra ha volgut incidir en la voluntat que té la llei de fer "aflorar" pisos buits.

Tal com s'ha indicat, des de la patronal ja han plantejat alguns dubtes al voltant de la llei un cop el text ha estat sotmès al consell econòmic i social. Pel que fa als pisos buits, Cadena ha manifestat que el fet de no tenir informació, per exemple, de les parròquies centrals "condiciona molt tenir dades ben exactes" de quants són. En aquest sentit, ha afegit que aquests habitatges buits també s'haurà de determinar perquè ho estan i un cop definit es veurà finalment quants passen a lloguer assequible. Quant als pisos turístics, ha manifestat que volen escoltar la veu de l'associació per saber quina pot ser l'afectació del que estableix la llei malgrat s'hagin trobat "solucions intermèdies".

Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), el seu secretari general, Gabriel Ubach, ha criticat la sanció prevista a la llei per no posar els pisos al lloguer. "Hauria de ser molt més alt", ha manifestat Ubach que també ha lamentat que no s'hagi anat molt més de pressa. "Tenim al davant dos anys i mig i d'aquí a dos anys i mig ens trobarem igual", afirmat Ubach que ha reiterat la crítica perquè ni tan sols se sàpiga quin és el concepte de "preu assequible" "No sabem què vol dir un preu assequible d'un apartament, ni de compra ni de lloguer, i això ens preocupa", ha manifestat i ha posat exemples de països com Mònaco o Suïssa, on els residents no paguen el mateix que els inversors estrangers. I Ubach ha tornat a relacionar el cost de l'habitatge i el dels salaris, ja que ha tornat a plantejar que els increments salarials haurien d'estar en concordança amb els preus dels lloguers. De fet, ha manifestat que quan s'encari la negociació de l'increment salarial de cara a l'any que ve amb la CEA això s'haurà de tenir present. I ha posat un exemple, que si un pis de 100 metres val mil euros el sou de les persones hauria d'estar "entre un 60 i un 70% per sobre d'aquests mil euros". I ha tornat a lamentar que per encarar aquesta negociació faltin dades sobre els salaris. De totes maneres, ha remarcat que estarien disposats a fer aquesta negociació de manera sectorial, tal com també es planteja des de la CEA. En aquest sentit, Cadena ha detallat que estan fent un estudi que ha de permetre encarar aquesta negociació per sectors perquè "hi ha uns canvis substancials entre un sector i un altre". De fet creu que aquesta negociació sectorial seria "el més just i més equilibrat" i també s'ha mostrat obert que a banda el salari mínim "pugui créixer" per sobre de l'IPC. I precisament per poder donar més força a sindicats i patronal en aquestes negociacions, des del Govern ja es treballa en la modificació legislativa necessària, tal com ha recordat Marsol, que ha manifestat que l'executiu fins i tot col·laborarà amb "assessorament jurídic" a les parts. La titular de Treball ha defensat que el que cal és que "hi hagi representació dels treballadors a les empreses" i ha recordat que hi ha fins i tot aspectes relacionats amb la Carta Social Europea que no es poden assumir precisament per aquesta manca de representativitat. Ha recordat que el fet que el teixit del país compti amb un nombre de petites empreses gran dificulta aquesta representativitat, però "és bo i necessari" que es facin canvis al respecte per potenciar la veu dels treballadors.

Quota de permisos de treball per compte propi

D’altra banda, el consell econòmic i social també ha emès el seu dictamen favorable a una quota de general de les autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi, que contempla un total de 125 permisos. En concret, es preveuen que del total d’autoritzacions, 25 queden reservades per a professionals liberals i 100 per a altres supòsits de residència i treball per compte propi.

Notícies relacionades