Andorra la Vella.- L'ús de la genètica en la prevenció i tractament personalitzat de malalties representa un canvi revolucionari en el camp de la medicina. El pròxim 27 de juny, la gerent d'ADN Institut, Marina Riera, exposarà a l'hotel Roc Blanc com aquest nou paradigma està evolucionant la manera en què es tracta la salut. En termes generals, la genètica ofereix eines per identificar diverses malalties, permetent la implementació de mesures preventives, així com desenvolupar tractaments adaptats a les característiques de cada pacient. A través de la seva xerrada, Riera guiarà el seu públic per aquest camp de la medicina, destacant els avenços que s'han fet i les seves aplicacions pràctiques.
Abans, però, cal entendre aquest nou paradigma. Segons la gerent, "fins ara, davant una malaltia s'han utilitzat un o més medicaments per tractar un refredat, una grip, una cremada o una indigestió". Però per a "malalties d'origen genètic o epigenètic, malalties lligades a la mutació d'un gen o a causa de l'activació d'un gen, com poden ser alguns càncers, poder ser la teràpia del futur."
L'evolució de la genètica en els últims anys ha permès que la nova teràpia genètica dissenyi "tractaments terapèutics personalitzats per a corregir en cada pacient el defecte genètic inicial i restituir la funció de la cèl·lula deteriorada", explica Riera. Destaca que les eines genètiques més utilitzades en la detecció precoç de malalties són mitjançant un estudi genètic. Si es visualitza aquest camp d'aquí a 10-20 anys, la gerent considera que els avenços "aniran cada vegada més lluny", a condició que les indústries farmacèutiques ho permetin.
Tanmateix, un dels reptes i desafiaments que presenta la genètica en els tractaments personalitzats són els costos. En concret, la gerent ha assenyalat que "en funció de les persones que la pateixen, si són moltes (milions de persones), serà menys costós". Un exemple podria ser el càncer de pit d'origen epigenètic, que "ja s'està trobant la manera d'arribar a desactivar el gen implicat".