"/> "/>
Diumenge 08 de setembre de 2024
|
05:07 H
Els cònsols de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, en la sessió de comú d'aquest dijous.
Els cònsols de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, en la sessió de comú d'aquest dijous. (Foto: C. G.)
Els consellers de Sant Julià de Lòria en la sessió de comú d'aquest dijous.
Els consellers de Sant Julià de Lòria en la sessió de comú d'aquest dijous. (Foto: C. G.)
Sector públic

Sant Julià tanca el 2023 amb un dèficit de 5,4 milions d'euros

El tancament dels comptes del 2023 ha centrat la sessió del consell de comú de Sant Julià de Lòria celebrada aquest dijous. El mandat anterior, encapçalat per l'antic cònsol, Josep Majoral, ha deixat una herència a la corporació d'un dèficit de 5,4 milions d'euros. És un dèficit marcat per tres eixos", ha explicat Majoral: per una banda, per la reconstrucció del centre cultural que, com ha assenyalat, "no hi ha res a discutir" perquè "les obres han de tirar endavant pel bé de la cultura laurediana". Després, són uns comptes marcats pels reconduïts, en concret per treballs efectuats a la parròquia "que passen d'un any a l'altre" i que són "treballs més que necessaris" com és el cas de la remodelació de la carretera de la Rabassa. I, finalment, per l'adquisició estrella: el 60% de l'hotel Pol, "fruit de la famosa negociació al voltant del cas Portalada" i que finalment "ha arribat a bon port", ha comentat el conseller de la minoria.

Sant Julià de Lòria.- El tancament dels comptes del 2023 ha centrat la sessió del consell de comú de Sant Julià de Lòria celebrada aquest dijous. El mandat anterior, encapçalat per l'antic cònsol, Josep Majoral, ha deixat una herència a la corporació d'un dèficit de 5,4 milions d'euros. És un dèficit marcat per tres eixos", ha explicat Majoral: per una banda, per la reconstrucció del centre cultural que, com ha assenyalat, "no hi ha res a discutir" perquè "les obres han de tirar endavant pel bé de la cultura laurediana". Després, són uns comptes marcats pels reconduïts, en concret per treballs efectuats a la parròquia "que passen d'un any a l'altre" i que són "treballs més que necessaris" com és el cas de la remodelació de la carretera de la Rabassa. I, finalment, per l'adquisició estrella: el 60% de l'hotel Pol, "fruit de la famosa negociació al voltant del cas Portalada" i que finalment "ha arribat a bon port", ha comentat el conseller de la minoria.

Seguint la mateixa justificació, el conseller de Finances, Joan Malea, ha explicat en més detall que l'antiga corporació ha cobert un total de 25,4 milions d'euros en despeses i ha adquirit uns 20 milions d'euros en ingressos, així com unes inversions valorades en un total de 15,5 milions d'euros.

Per la seva part, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, ha recolzat aquest dèficit indicant que "està justificat". No obstant això, en l'atenció als mitjans, ha volgut fer un incís en la voluntat del Govern de modificar la llei de transferències derivades dels suposats superàvits dels comuns, advertint que "aquest no és el cas del comú de Sant Julià, i penso que el tancament de l'exercici 2023 ho demostra".

La sessió de comú també ha servit per aprovar altres punts com el suplement de crèdit per un valor de 100.000 euros per al finançament d'obres de reparació i conservació de terrenys, un altre suplement de crèdit d'un import total de 344 euros per a l'adquisició d'un 'mupi' (marquesina) i la sol·licitud d'un crèdit d'un valor total de 1.912 euros destinat per a l'adquisició d'un ventilador condensador d'aire del sistema de climatització de l'edifici del comú lauredià.

Ampliació contracte del Centre cultural lauredià

D'altra banda, també s'ha aprovat l'ampliació del contracte del Centre cultural per un valor de dos milions d'euros per tal de continuar amb els pagaments a l'empresa constructora i als despatxos tècnics al capdavant de les obres. Cairat ha explicat que aquesta ampliació, que comporta una aportació permetrà "finançar els treballs que es continuen fent a la planta baixa, a les zones comunes de la primera i la segona planta i els seminaris". Tanmateix, ha advertit que, tot i ser conscient que és "una obra d'urgència", això "no justifica que no es faci un treball escrupolós de revisió dels pressupostos per tal que sigui una inversió eficient i racional sense comprometre l'obra".

Sondejos a la Canya dels Pujols


Finalment, durant la sessió de comú s'ha informat que el departament de Patrimoni Cultural ha engegat un projecte per detectar restes arqueològiques a la zona de la Canya dels Pujols (prop de la Margineda). Aquesta iniciativa té la voluntat d'executar diferents fases, de les quals la primera consisteix en uns sondejos. Segons s'ha explicat, els treballs s'iniciaran a mitjan agost i tindran una durada de dues setmanes.