Divendres 27 de desembre de 2024
|
02:56 H
Una imatge de la casa, en ple centre de Rabós de l'Empordà.
Una imatge de la casa, en ple centre de Rabós de l'Empordà. (Foto: Pol Viladoms )
Una imatge de la casa, Ca la Carolina.
Una imatge de la casa, Ca la Carolina. (Foto: Pol Viladoms)
L'interior de Ca la Carolina.
L'interior de Ca la Carolina. (Foto: Pol Viladoms)
Empresa

Un projecte d'Altura, seleccionat per a uns premis a Girona

Els Premis d'arquitectura de les comarques de Girona 2024 que organitza la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) tenen accent andorrà.

Andorra la Vella.- Els Premis d'arquitectura de les comarques de Girona 2024 que organitza la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) tenen accent andorrà. I és que un projecte d'Altura, en col·laboració amb els catalans Lacol, ha estat seleccionat d'entre els 80 que es van presentar. Ara són 24 les obres escollides en diverses categories i la proposta Ca la Carolina (que opta a rebre el premi 'arquitectures' que reconeix obres de nova planta, reformes i rehabilitacions) és una d'elles. Precisament, la proposta d'Altura i Lacol és la rehabilitació de la casa de l'àvia de Lluís Ginjaume, soci fundador del despatx d'arquitectes andorrà, que manifesta que ha estat un projecte que els ha fet "molta il·lusió" i en el qual s'ha involucrat totalment no només perquè al darrere hi hagi el vessant sentimental de restaurar la casa familiar situada a Rabós de l'Empordà sinó també perquè hi ha treballat de la mà de Lacol, uns socis que són també amics.

Ginjaume destaca que haver estat ja seleccionats entre la vuitantena de participants en els premis i poder passar, d'aquesta manera, a la 'final' els fa "molta il·lusió", perquè suposa ja un "reconeixement", a més a més, tenint en compte que la selecció els enfronta a equips de gran nivell; precisament, assenyala que això fa encara més difícil que puguin optar al premi, que s'atorgarà el 7 de juny.

Encarar aquesta rehabilitació va ser tot un "repte" per a l'equip andorrà, que està acostumat a "treballar a Andorra i a zones de muntanya" i s'han hagut d'adequar als materials de la zona. Així, per exemple, la calç amb la qual s'ha fet l'encalat de la casa o la ceràmica. En el projecte, però, s'ha volgut que fos molt present l'empremta d'Altura de fer servir materials naturals per incidir en l'eficiència energètica. Col·laborar amb Lacol, en aquest sentit, els ha estat de gran ajuda, ja que Ginjaume destaca que comparteixen uns mateixos "valors".

L'arquitecte detalla que l'actuació a la casa de l'àvia, situada al nucli antic de Rabós d'Empordà, una construcció "senzilla i humil", ha servit una mica per "donar-li la volta", perquè estava molt orientada al nord i s'ha buscat vincular l'espai de cuina, sala i menjador a la façana sud. A la casa s'hi havia fet una intervenció els anys vuitanta, en què es va modificar un vessant de la coberta per guanyar una habitació a les golfes i un nou volum afegit al pati. La nova intervenció estableix un 'diàleg' amb aquesta intervenció, repetint el gest de la coberta a l'altre vessant i donant continuïtat als sistemes constructius, i també es recupera el color rosa característic de la façana. En aquest sentit, Ginjaume destaca que al poble hi ha moltes cases que tenen porticons i fusteries de colors i se segueix aquesta línia. D'aquesta manera, es combina el rosa i el groc a la façana, uns colors que "contrasten amb la sobrietat interior". Ara cal saber si el jurat considera que aquesta obra ha de ser premiada.