Escaldes-Engordany.- "En un cas hipotètic que naixés la mateixa persona al Japó i a la Mediterrània, veuríem com, al cap dels anys, s'acabarien transformant en éssers humans completament diferents" assegurava la biòloga Elisa Muxella. De fet, segons ella, allò que ens defineix i allò que som no ens ve donat únicament per la genètica, sinó per tots aquells elements que ens envolten: allò que mengem, com ens comportem i, en definitiva, l'estil de vida que portem. Una qüestió que exposarà el pròxim dilluns 11 de desembre en el marc de la xerrada 'Salut i epigenètica: noves tendències cap a l'optimització del benestar i la prevenció de les malalties' del cicle de conferències Speakers'Corner que organitza l'Hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany.
L'epigenètica, tal com comentava Muxella, és una branca de la biologia que estudia els canvis hereditaris en l'expressió dels gens sense que hi hagi cap alteració en la seqüència del DNA en si mateixa. Aquests canvis poden ser influïts per factors ambientals i estils de vida, i poden afectar com els gens s'activen o es desactiven. "Jo soc biòloga i farmacèutica i sempre m'havia interessat molt aquest tema" assegurava Muxella. "De fet, fa un temps vaig començar a investigar i aprofundir sobre aquesta ciència i em va sorprendre la facilitat amb la qual, actualment pots compartir el coneixement amb científics d'arreu del món" afegia Muxella. De fet, l'objectiu de la biòloga amb relació a aquesta xerrada és donar a conèixer una mica més aquesta disciplina a tots els assistents que assisteixin a la trobada.
"Hi ha diferents nivells en l'epigenètica i jo parlaré del més bàsic" avançava Muxella. "M'interessa com poden afectar a una persona diferents elements: des de les emocions fins a factors externs com ara la contaminació, les ones electromagnètiques, els metalls, els additius..." assenyalava la biòloga. Ara bé, tal com apuntava la biòloga l'epigenètica també té un paper important en diversos processos biològics, com el desenvolupament embrionari, la diferenciació cel·lular i la resposta a l'entorn. I també s'ha relacionat amb diverses malalties, incloent-hi el càncer i altres trastorns genètics.
Aquesta ciència, doncs, també té un paper rellevant pel que fa a la prevenció de malalties. Els canvis epigenètics, per exemple, poden contribuir al desenvolupament del càncer. Identificar i entendre aquests canvis, doncs, pot ajudar en la prevenció i detecció precoç. Per aquest motiu algunes teràpies epigenètiques estan sent investigades com a possibles tractaments per a certs tipus de càncer. "El doctor Manel Esteller investiga l'epigenètica relacionada amb el càncer" assenyalava Muxella. De fet, Esteller és una figura destacada en la recerca biomèdica, sobretot, en la investigació sobre modificacions del DNA, com la metilació del DNA, i com aquestes alteracions poden influir en l'expressió gènica i contribuir al desenvolupament i progressió del càncer.