Andorra la Vella.- La Xarxa d'Empreses Inclusives ja ofereix 39 llocs de treball a persones amb discapacitat després que aquest dimarts Hyper Riu Runer, Idean i Andorra 2000 s'hagin sumat al programa que integra al mercat laboral persones amb discapacitat. Tal com ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, el programa "té com a finalitat facilitar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i garantir una igualtat efectiva" del col·lectiu amb la resta de treballadors. El projecte, que va néixer el 2016, ja acumula fins a 33 empreses adherides, tot i que la idea és sumar-ne encara més per tal de donar feina a la trentena de persones amb discapacitat que resten inscrites al registre d'ocupació.
Marsol ha posat en relleu que la Xarxa d'Empreses Inclusives és un programa "molt ambiciós i necessari per al Govern", ja que dona compliment a la intenció de les empreses de contractar persones d'aquest col·lectiu per tal que formin part de la seva plantilla. Després de la signatura dels convenis amb les societats que des d'aquest dimarts també hi formen part, la ministra ha manifestat que "actes com avui el que pretenen és posar de rellevància que al país hi ha moltes empreses que donen oportunitats a persones amb discapacitat".
Així doncs, el programa permet que empreses i treballadors seleccionin a les persones més adequades "en funció de les necessitats" dels aspirants i dels contractants. Una vegada la relació entre treballador i empresa es fa efectiva, la titular de la cartera de Treball ha assegurat que s'ofereix una formació a l'hora d'iniciar la feina i un seguiment posterior per tal que el procés es desenvolupi de manera correcta. Inicialment, el conveni signat té una durada de cinc anys, però té la possibilitat de renovar-se, i les empreses no tenen límit de contractació, és a dir, que poden contractar més d'una persona en funció de les necessitats.
Precisament, Marsol ha explicat que actualment formen part del programa empreses de sectors com ara la indústria, els serveis o el comerç. És per això que ha remarcat la necessitat promocionar el programa entre més societats, ja que "moltes vegades hi ha molts tabús i és una pena perquè hi ha falta de coneixement".
En relació amb les empreses, el representant d'Idean, Victor Mundó, també ha posat l'accent en la importància de donar visibilitat a aquest projecte i ha assegurat que la incorporació d'una persona amb discapacitat mitjançant aquesta xarxa "ens ha aportat moltes coses com ara una major cohesió d'equip". En la mateixa línia han anat les paraules de la representant d'Hyper Riu Runer, Ester Cusiné, qui ha volgut agrair la feina de la persona contractada i dels seus tutors.
Finalment, la representant d'Andorra 2000, Cristina Torrents, ha manifestat que des del Grup Pyrénées "l'objectiu és continuar estant involucrats en aquest projecte tots els anys que siguin possibles", ja que, de fet, l'empresa ha creat un 'one team d'inclusió' format per deu persones que té la finalitat d'apropar aquest projecte inclusiu a totes les societats que conformen el grup.