Dijous 21 de novembre de 2024
|
22:06 H
El soci-fundador de l'aplicatiu Parl'App, Quim Barceló.
El soci-fundador de l'aplicatiu Parl'App, Quim Barceló. (Foto: Parl'App)
Speaker's Corner

Parlapp: un pas cap al turisme inclusiu i l'accessibilitat universal

Escaldes-Engordany.- Els hàbits de consum de la informació han canviat radicalment. "Actualment, la gent busca més que mai informació clara, ràpida i àgil". Així ho explicava el soci-fundador de l'aplicatiu Parl'App, Quim Barceló, qui, des de l'any 2018, va començar a treballar en aquesta eina per a fer més accessible a tothom la informació turística d'Andorra independentment de la seva condició. Ara, el pròxim dijous 15 de juny a les 19:30 hores en el marc del cicle de debats Speakers'Corner, Barceló exposarà a l'Hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany aquest projecte que ja es troba actiu en diversos punts del Principat.

 

"En l'àmbit de país i de diferents destins turístics difícilment es trobava" assegurava Barceló. Davant d'aquest escenari, Barceló i el seu equip van decidir desenvolupar un aplicatiu que, per començar, van decidir instal·lar davant dels tretze punts d'interès turístic i cultural que ells van considerar més característics de cada parròquia, com ara monuments, edificis o rutes emblemàtiques d'Andorra. "Al final allò que fas és escanejar un QR davant d'un determinat lloc turístic i fàcilment accedeixes a un menú sense necessitat de descarregar-te cap aplicació" detallava el soci-fundador de Parl'App.

 

En aquest menú, tal com explicava Barceló, l'usuari pot escollir quatre idiomes: català, castellà, francès o anglès. Una vegada feta la tria, una veu acompanyada de subtítols i d'un intèrpret de signes explica a l'usuari el lloc d'interès en qüestió, aproximadament, amb uns quaranta segons. "Estem donant cobertura informativa des d'una mateixa plataforma a persones sense discapacitat, amb discapacitat visual i amb discapacitat auditiva a la vegada" assenyalava Barceló mentre afegia que les plaques on estan inscrits aquests QR estan dissenyats expressament d'un color groc que, a més d'estar complementat amb braille, visualment, crida l'atenció. "Estem facilitant el fet que tothom pugui ser autònom a l'hora de rebre la informació sense la necessitat de l'ajuda d'una segona o tercera person" afegia el soci-fundador de Parl'App.

 

A més, el menú està dissenyat de tal manera que, si l'usuari desitja rebre més informació sobre l'indret en qüestió, pot clicar a un botó amb la lletra 'I' que el trasllada a un mapa del territori amb tots els punts d'interès o a la pàgina web oficial de l'aplicatiu. "Primer vam arribar a un acord amb els set comuns per donar cobertura al turisme inclusiu i oferir accessibilitat universal a través d'aquestes plaques" relatava Barceló tot recordant que el projecte es va acabar de desenvolupar en ple confinament.

 

"Actualment hi ha 160 punts repartits per tot el país i aquest darrer any ja hem assolit els 90.000 escanejos" celebrava mentre enumerava alguns dels punts turístics més escanejats: el Mirador Solar de Tristaina, l'antiga presó d'Andorra la VElla, la Ruta del Ferro o la font del Metge d'Escaldes-Engordany. "Està funcionant molt bé i el retorn de la gent és molt positiu" afegia Barceló. De fet, Parlapp va col·laborar mesos enrere amb un Fam-Trip per promocionar el turisme inclusiu on van participar-hi diversos youtubers amb discapacitat auditiva. "Va ser tot un èxit i ens van ajudar molt a fer difusió" celebrava.

 

Parlapp, a part de la part que fa referència als intèrprets, es tracta d'un producte 100% andorrà. "Tota la part creativa, de disseny, de recerca i de guions s'ha fet aquí" ressaltava el fundador de l'aplicatiu. De cara a un futur pròxim, Barceló i el seu equip es plantegen ampliar el projecte.