Dissabte 23 de novembre de 2024
|
08:11 H
El ministre de Finances, César Marquina, durant la defensa de la reforma fiscal davant del Consell General.
El ministre de Finances, César Marquina, durant la defensa de la reforma fiscal davant del Consell General. (Foto: Demòcrates)
Empresa

La reforma fiscal tira endavant només amb el suport de la majoria

Andorra la Vella.- La reforma fiscal ha estat un dels punts més significatius que s'han tractat aquest dijous en la sessió ordinària del Consell General. L'aprovació del text, el qual només ha rebut el suport dels grups de la majoria, introdueix com a principal novetat que tota empresa que tingui beneficis haurà de pagar, com a mínim, el 3% en impostos una vegada la llei entri en vigor l'any 2024, una norma que fins ara no s'aplicava a totes les societats. Així, segons ha defensat el ministre portaveu, César Marquina, la modificació aprovada té com a finalitat assolir tres objectius com són la justícia fiscal, disposar de més eficiència en la recaptació i garantir l'homologació internacional.

Marquina ha detallat que, actualment, hi ha "nombroses societats al país que, tot i tenir fluxos de caixa positius, tributen un import igual a zero en l'impost de societats", per tant, "aquesta norma estableix un tipus mínim del 3% per a les empreses que tinguin beneficis". Tot i això, i amb la voluntat de fer la reforma de manera "més moderada", s'ha optat per allargar els terminis sobre els quals les empreses poden aplicar les bases de tributació negatives o les deduccions.

El titular de Finances també ha destacat altres canvis que incorpora la llei com ara les deduccions per mecenatge, les quals "responen a una demanda de fa molt temps" i permeten als privats beneficiar-se de deduccions fiscals si participen econòmicament en esdeveniments declarats d'interès nacional com pot ser la Copa del Món d'esquí o bé els Jocs dels Petits Estats. Tot plegat serveix per "ajudar a la competitivitat de les empreses" i contribuir "al benestar de la ciutadania". "Plantegem una reforma que s'ajusta i millora aspectes que han estat ineficients en alguns casos, però que mantenen l'eficiència d'un sistema competitiu", ha afegit Marquina.

A parer de l'oposició, la visió és ben diferent. En primer lloc, el president del grup parlamentari de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, ha estat taxatiu en afirmar que la formació hi votaria en contra perquè "hi ha elements distants" i, per tant, "creiem que en aquests moments no toca més pressió fiscal, sinó fer ajustaments". S'ha tractat d'un argument retret per Marquina, qui ha assegurat que el Principat continua formant part de les llistes internacionals de països amb una pressió fiscal baixa o moderada.

Pel que fa al PS, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha exposat les diferències de criteri entre el seu partit i els que conformen la majoria. López ha manifestat que aquesta reforma fiscal "neix d'entrada de forma caduca", ja que "genera molts problemes i dificultats i podria provocar situacions de dobles imposicions", un fet que seria "inconstitucional" i que, per la qual cosa, "no és just fiscalment".

El president del grup socialdemòcrata també ha detallat que el nou criteri "produeix molta disparitat" i, per tant, es tracta d'una reforma que "ben aviat haurà de ser modificada". També ha afegit que la introducció d'aquests impostos generaran "injustícies fiscals i inseguretat als empresaris a diferència dels impostos basats en els resultats" i és per això que "considerem que fer reformes fiscals en un sentit equivocat i que ben aviat caldrà refer en el sentit contrari no és una bona cosa". Així mateix, ha qualificat la mesura de "pedaç".