Escaldes-Engordany.- Descobrir la pròpia vocació pot estar relacionat amb el temps, els interessos personals o els valors. Hi ha qui no la troba mai i hi ha qui, amb tan sols dinou anys, ho té més que clar. Aquest és el cas de Marta Borrell, la protagonista del documental 'Una luz en la oscuridad'. "El meu objectiu és arribar a assumir algun càrrec dins d'alguna organització internacional algun dia, però sempre tenint l'educació molt present" assegurava l'estudiant sevillana, una jove que actualment compagina els seus estudis amb l'activisme global en favor de l'equitat educativa i que el dimarts 27 de desembre a les 19.30 hores serà qui durà a terme la pròxima conferència del cicle Speakers'Corner a l'hotel Roc Blanc.
"S'ha d'obrir el meló i treballar el tema de l'educació tant a Espanya com a Andorra" avançava Borrell, que té clar que no vol fer distincions. De fet, explicava que, arrossega la seva passió per a l'educació des de ben jove. Concretament, des dels tretze anys. "Vaig fer un viatge al Marroc amb l'institut, i quan vaig tornar, tenia moltes preguntes" relatava. "Recordo que m'asseia amb el meu pare i parlàvem tot allò que havia vist. Intentàvem arreglar el món" reia. Aquest, de fet, va ser ni més ni menys que el preludi que va desencadenar un segon viatge. Una nova aventura que, més tard, s'acabaria convertint en un documental.
"Vam contactar amb la fundació IBO. Després d'algunes converses vam viatjar a Moçambic amb l'objectiu de veure com funcionava el sistema educatiu d'aquell territori" comentava. Així, i amb l'ajuda imprescindible dels seus pares -ella, productora, i ell, guionista i director-, va ser com es va gestar 'Una luz en la oscuridad', un projecte cinematogràfic que exposa la visió d'una estudiant occidental de quinze anys que viatja a l'Àfrica durant tres setmanes per assistir presencialment a escoles rurals amb la finalitat de prendre el pols real a l'educació i al seu entorn. "Recordo que no processava allò que estava passant. Tot m'impressionava molt" destacava Borrell. "Molts dels professors no tenien formació i alguns dels continguts que s'explicaven no tenien sentit" afegia l'estudiant. De fet, el documental es completa amb una segona port on Borrell intenta entendre a través de diferents entrevistes a experts les raons per les quals en un món tan globalitzat encara hi ha lloc per una educació tan deficient. Per acabar, Borrell viatja a Nova York per a participar en un fòrum mundial sobre educació a les Nacions Unides on exposa les seves experiències davant la comunitat internacional.
Ara, Borrell compagina els seus estudis a la universitat americana Minerva amb les xerrades relacionades amb l'activisme global. De fet, ja hi ha qui l'anomena la 'Greta Thunberg de l'educació'. "Intento transmetre la necessitat de crear una educació global on participem tots. No només els europeus, sinó també els països amb via de desenvolupament" avançava l'estudiant. "No es tracta d'imposar cap visió de res, sinó d'intentar ajudar, en mesura de les nostres possibilitats a través de l'escolta, empatia i aportar noves idees" assegurava.