Divendres 22 de novembre de 2024
|
07:07 H
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: M. P.)
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: M. P.)
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: M. P.)
Sector públic

Andorra Telecom no té bones sensacions amb la negociació de les telecomunicacions amb Europa

Andorra la Vella.- Andorra Telecom no té bones sensacions amb Europa pel que fa a la negociació de les telecomunicacions en el marc de l'acord d'associació. Segons ha assegurat aquest dimecres el portaveu de la companyia, Carles Casadevall, actualment les posicions estan molt allunyades a l'hora de tractar assumptes com el 'roaming' i la liberalització del mercat al Principat. En concret, des de la parapública es demana establir un període de deu anys d'adaptació del 'roaming' en territori europeu, tal com "van tenir altres operadors en el seu dia", i disposar-ne d'un altre de quinze anys per revisar la liberalització, tenint en compte que "és un sector estratègic pel país" i "no entenem per què ha d'entrar la competència".

De fet, l'arribada al país d'altres companyies de telecomunicació haurien d'ajudar a complir amb els objectius fixats per la UE en aquesta matèria. Tot i això, Casadevall ha posat en relleu que "els números a Andorra són impressionants", ja que "estem en el top d'Europa en la utilització d'internet a casa i, en connectivitat, també estem en el top dels països europeus". D'aquesta manera, "si la finalitat s'ha assolit sense tenir liberalitzat el mercat, no entenem per què l'hem de liberalitzar sabent que això pot lastrar les inversions que es fan al país", ha afegit.

El que està clar és que, per a Europa, "la liberalització del mercat és com un mantra que tenen del mercat comú", per la qual cosa, des de la visió d'Andorra, "s'ha d'intentar defensar i que puguin entendre la nostra postura". Malgrat la davallada que representaria en les inversions aquesta possible liberalització, el portaveu d'Andorra Telecom ha afirmat que "no seria un perill per a la nostra supervivència".

Després de la darrera ronda de negociació que Andorra i Europa va tancar la setmana passada, Casadevall ha apuntat que la pròxima trobada per tractar la qüestió de les telecomunicacions està prevista per al proper mes de juny del 2023. Serà en aquell moment, per tant, quan es veurà "si acostem posicions o no". En aquest sentit, ha dit que després que ja s'hagi entregat tot el treball tècnic fa mesos, ara "és una negociació que ha entrat més a nivell polític que tècnic".

Millores a totes les tarifes mòbils de contracte

Casadevall ha fet aquestes declaracions en el marc de la presentació de les millores que a partir d'aquest dijous, 1 de desembre, s'implementaran en totes les tarifes mòbils de contracte. Principalment, la millora té incidència sobre les dades mòbils, que en alguns casos s'han arribat a triplicar. La mesura s'ha pres per "adaptar-nos a les necessitats dels clients", ja que "veiem que el consum de dades s'ha incrementat darrerament i es troba a faltar la necessitat de tenir-ne més". En total, les rebaixes representaran que Andorra Telecom deixi de guanyar uns 1,5 milions d'euros.

Així, com a primer punt s'ha decidit reduir la quantitat de tarifes de contracte i, per tant, la tarifa XL deixarà d'oferir-se i passarà a formar part de la L. A més, les tarifes M i L redueixen el seu preu en 4 euros, passant dels 30 als 24 euros i dels 60 als 56 euros respectivament.

Entrant als punts més destacats de cada oferta, la tarifa S, la qual utilitzen uns 21.500 clients, manté el preu en 16 euros, però augmenta les dades fins als 6 GB. També s'augmenten els minuts nacionals en 100, arribant fins als 300, i s'incrementen els internacionals en una vintena.

Quant a la tarifa M, a partir d'ara costarà 26 euros, oferirà 30 GB de dades, i els minuts de trucades internacionals s'augmenten fins als 300. Es tracta de l'oferta més contractada durant el 2021 i el 2022 i que fan servir uns 20.000 clients. En aquest cas, es podran afegir les opcions de duplicar les dades o de poder consumir la totalitat dels minuts internacionals o de les dades en 'roaming'. Algunes d'aquestes opcions, a més, han vist reduït el seu preu, així com el consum de dades.

Finalment, pel que fa a la tarifa L, que compta amb uns 5.600 clients, costarà 56 euros; els minuts internacionals pugen fins als 3.000 i les dades nacionals passen a ser de 100 GB.

Casadevall també s'ha referit a la tarifa modular, que són aquells mòbils associats a la fibra òptica, la qual també incorpora millores. Així, per al primer mòbil el preu es manté en 30 euros, però en els següents baixa fins als 18. En aquest cas també s'augmenten els minuts internacionals, que arribaran fins als 300.

Des d'Andorra Telecom s'enviarà aquest dijous un SMS personalitzat a tots els clients informant de les diferents tarifes acompanyant d'un enllaç on els usuaris veuran com es queda la seva tarifa actual. Cal destacar que els clients no hauran de fer res, ja que els canvis es faran de manera automàtica. A més, totes les novetats també es podran consultar a l'aplicació de la companyia.

En un altre ordre de coses, i en resposta als mitjans de comunicació, Casadevall ha apuntat es preveu tancar aquest any amb un benefici al voltant dels 20 milions d'euros, gràcies a l'increment que s'ha experimentat en 'roaming' i al "negoci nacional". Per contra, ha exposat que "les inversions financeres que tenim fetes no han anat bé" i, en aquest cas, haurien provocat uns ingressos totals a tancament d'any d'uns 23 o 24 milions.

Pel que fa al 'roaming', ha dit que la previsió és tancar el 2022 amb uns 21 milions d'ingressos, malgrat que durant el 2023 es preveu una davallada i la xifra podria baixar fins als 19 milions.

Incidència amb la connectivitat dels mòbils

Finalment, Casadevall també s'ha referit a la incidència que ha tingut lloc aquest matí, als volts de les 8.45 hores, relacionada amb problemes de connectivitat a internet dels dispositius mòbils. En aquest sentit, ha dit que durant la nit s'ha realitzat una actualització d'una plataforma del servei mòbil que, en alguns casos, ha afectat la connectivitat d'alguns usuaris.

Casadevall ha exposat que al cap de l'any es fan al voltant de 300 intervencions nocturnes d'aquesta mena i, aquesta, "ha sigut una més". La incidència, però, no s'ha allargat més enllà de tres quarts d'hora. "Els clients que no estaven fent cap trucada podien navegar, però hi ha hagut algú a qui li havien caigut les dades", ha afegit.

Notícies relacionades