Andorra la Vella.- La Comissió Nacional de l'Habitatge ha celebrat aquest dilluns una nova reunió en la qual hi han participat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que ha servit per analitzar la situació actual del mercat de lloguer, presentar els mecanismes que l'executiu té en marxa per pal·liar les conseqüències i tractar el moment que estan passant els temporers que arriben a Andorra per treballar durant la temporada d'hivern. Després de reconèixer que actualment "hi ha una problemàtica que hem d'encarar amb absoluta honestedat", ha assegurat que "la gran majoria de propietaris que posen pisos nous de lloguer al mercat de l'habitatge ho fan a preus relativament raonables", mentre que "hi ha una minoria que evidentment cometen absoluts abusos i demanen, per pisos petitíssims, unes rendes absolutament escandaloses i abusives".
En declaracions posteriors a la premsa, Espot ha assegurat que el Govern descarta, per ara, fixar un topall en el preu dels lloguers, ja que "això vol dir intervenir encara més el mercat de lloguer i arribar fins a les últimes conseqüències d'una intervenció en el mercat que ja de per si està intervingut des de fa molts anys". En aquest sentit, ha posat en relleu que "si anem un pas més enllà, el pas definitiu de fixar un preu màxim als lloguers, el que estem fent és posar una segona tireta a la ferida, però no estem trobant un remei definitiu a la malaltia", ja que aquesta acció, segons ha apuntat, el que faria és "cronificar-la". "Com més intervenim menys rendible fem el mercat de lloguer, menys incentivem que els propietaris construeixin habitatges nous de lloguer i, per tant, hi haurà menys oferta", la qual cosa, ha continuat, provocarà que "els preus encara es tensaran més".
És des d'aquest punt de vista que, en el decurs de la reunió, des del Govern s'ha apel·lat al teixit associatiu i a les entitats que formen part de la Comissió Nacional de l'Habitatge a què "ens ajudin a tenir un rol exemplificador i pedagògic, que parlin amb els seus associats i que detectin aquells casos anecdòtics o minoritaris d'abusos i que intentin passar un missatge consensuat de tota la comissió en el sentit que nosaltres no estem a favor d'aquestes situacions abusives", per tant, "si podem anar aixecant el peu de l'accelerador de la intervenció, el que hem d'estar convençuts és que una majoria aclaparadora adopta una actitud responsable", ha afegit.
Espot ha reiterat que "la problemàtica de l'habitatge no la resoldrem només amb la palanca pública", ja que "la meitat de les armes que tenim per resoldre el problema", en referència als propietaris, "l'estem deixant de banda". És per això que ha incidit en el fet que són aquests propietaris qui "han de començar a construir més habitatge de lloguer". "Hem de ser conscients que aquesta societat la construïm entre tots, i molts empresaris que al mateix temps tenen condició de propietaris de terrenys han de col·laborar en aquesta tasca si volen que vingui gent de valor afegit" al país, ha sentenciat.
Paral·lelament, i tot i que no ha avançat detalls, el cap de Govern ha anunciat que "d'aquí a finals d'any farem molts més esforços econòmics i a nivell de noves mesures que ens permetin veure si podem incrementar l'oferta d'habitatge de lloguer", malgrat que ha alertat que "no serà cap miracle". En aquest cas, ha dit que es tracta de mesures que ara per ara s'han de treballar "amb calma" per no generar falses expectatives tenint en compte que també s'hi veu implicat el sector privat, "però queda una última palanca a activar que pot ser interessant", ha apuntat. Amb tot, ha afirmat que l'habitatge és una qüestió "que ens obsessiona i ens monopolitza".
Finalment, al llarg de la comissió el Govern també ha informat els actors implicats del plec de bases del concurs llançat per l'executiu per tal d'adquirir o llogar edificis buits i hotels per rehabilitar-los i destinar-los al mercat de lloguer a un preu assequible. De fet, ha recordat que el plec de bases es tanca el pròxim 15 de desembre, i si es tracta d'habitatges o establiments que estan en condicions per posar en ús de forma relativament immediata, "podria ser una solució" en el moment actual.
Situació dels temporers
Un dels assumptes que ha centrat la reunió de la Comissió Nacional de l'Habitatge ha estat la problemàtica existent actualment amb els temporers i la falta d'habitatges dignes per acollir-los. En les seves declaracions, ha dit que "hem de passar un missatge positiu", ja que "l'arriada de temporers d'una forma ordenada i pausada no podem oblidar que és una cosa positiva pel país" perquè són una figura necessària "per mantenir l'activitat econòmica i no ho hem de veure com un risc".
Ara bé, el cap de Govern ha reconegut que enguany s'ha viscut una arribada massiva de temporers a causa, principalment, de dos fets. D'una banda, la quota especial d'estiu ha provocat que tots ells "arribessin abans d'hora del que solien arribar normalment" i, en segon lloc, s'ha referit a la situació de crisi econòmica i social que existeix en els països de l'Amèrica del Sud i que ha generat un efecte crida cap Andorra, però també cap a la resta de països d'Europa.
Com és evident, aquesta arribada massiva de temporers ha generat "tensions i problemes". Per aquest motiu, ha reconegut que el Principat no té capacitat per 'absorbir' a tantes persones i, per tant, el que s'ha de fer és, "d'una forma molt constructiva, passar el missatge que si en un termini raonable no troben feina, o tot i trobar-la no aconsegueixen un habitatge digne, jo crec que ells han de prendre una decisió en el sentit que els hi convé més marxar i veure si poden desenvolupar el seu projecte de vida en un altre lloc" abans de "malviure a casa nostra perquè això no ho podem acceptar". "No tothom pot venir a viure a Andorra i aquells que ho vulguin fer han de venir amb unes condicions mínimes de dignitat", ha afegit.
Preguntat sobre la possible falta de mà d'obra arran del problema de l'habitatge pels treballadors, ha posat en relleu que aquest hivern "acabarem trobant una solució", ja que "els grans empleadors de temporers a l'hivern ja tenen recursos específics en matèria d'habitatge". Tanmateix, ha afirmat que la quota aprovada "podrà acabant materialitzant-se" i les persones "podran acabar treballant", per la qual cosa és un assumpte que "no ens preocupa especialment". Ara bé, ha alertat que la quota de treballadors no podrà anar més enllà.
Espot també ha volgut posar de manifest que la situació dels temporers s'ha generat arran "d'un aspecte que hem de considerar positiu" perquè "tenim un país que està creixent enormement a nivell econòmic i social, que està creixent molt a nivell de la seva població i això són aspectes positius que també hem de reivindicar". Seguidament, ha assegurat que a Andorra "no tenim un problema social perquè la gent no pugui arribar a final de mes o no pugui menjar", sinó que "tenim un problema que no hi cabem tots els que hi volem ser".
També en relació amb els temporers, ha informat que s'està organitzant una campanya comunicativa en diversos idiomes per poder fer arribar fins i tot a origen als potencials temporers "perquè sàpiguin que no es pot venir a Andorra de qualsevol manera, sinó amb una certa garantia".
D'altra banda, preguntat sobre els possibles casos d'ocupació al Pas de la Casa, ha assegurat que "nosaltres no tenim cap element que ens ho confirmi" com tampoc ho tenen el comú d'Encamp i la policia, que fins al moment no s'han trobat amb situacions que puguin constatar aquest fet.