Encamp.- La Comissió Europea està disposada a millorar la comunicació i la informació sobre les negociacions que s'estan mantenint per aconseguir un acord d'associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. Així ho ha anunciat el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, que aquest dijous ha dut a terme una visita al país i durant la qual ha mantingut trobades no només amb membres de l'executiu sinó també amb els grups parlamentaris i agents econòmics i socials. Šefčovič ha destacat, en finalitzar aquest seguit de contactes, que cal "reflexionar conjuntament sobre com millorar la qualitat de la comunicació", sobre com "compartir" la informació al voltant de certs temes i s'ha mostrat disposat que des de la Comissió Europea hi pugui haver aquesta comunicació amb la ciutadania. Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que malgrat els esforços que s'han fet per informar i comunicar sobre aquestes negociacions és evident que "tot es pot millorar" i ha anunciat que dilluns que ve es començarà "una anàlisi en profunditat" per implantar millores en aquesta comunicació.
Espot ha posat en relleu que "la gran majoria" dels ciutadans del país se senten europeus i ha destacat que els dubtes sobre l'acord amb la Unió Europea poden venir més pel "neguit o preocupació pel desconeixement d'algunes coses". En aquest sentit, ha afegit que sovint s'imputa una manca de transparència, però "part del desconeixement" ve pel fet que la negociació no ha acabat i, per tant, hi ha qüestions que encara no estan resoltes. Així, ha agraït que des de la Comissió Europea s'estigui obert a facilitar informació. Al seu torn, Šefčovič ha posat en relleu que és normal que hi hagi "preocupació" i que el que cal és incidir en els avantatges que la Unió Europea pot suposar per a Andorra i ha defensat les "oportunitats" que s'obren amb l'encaix que es pot aconseguir, com per exemple en matèria de mobilitat dels estudiants o d'infraestructures.
El vicepresident de la Comissió Europea ha subratllat que la seva visita a Andorra mostra "la importància" que tant la "Unió Europea, com la Comissió Europea, com ell mateix" donen a les negociacions en curs amb Andorra, Mònaco i San Marino i ha emfasitzat que ara es troben en una "etapa important", amb un full de ruta de negociacions "ambiciós". L'objectiu, ha destacat, és "reforçar" les relacions perquè Andorra pugui entrar al mercat interior europeu i ha recordat que el full de ruta marca que les negociacions estiguin tancades a finals del 2023. En el mateix sentit s'ha expressat el cap de Govern que ha manifestat que s'està en un moment "d'acceleració dels tempos i d'esperança, sobretot perquè es van solucionant" les diferents qüestions que es posen sobre la taula sota les "premisses del respecte a l'homogeneïtat del mercat interior europeu, al dret comunitari i a les necessitats i especificitats d'Andorra". Així ha recordat el preacord perquè FEDA pugui mantenir el seu monopoli o l'acord sobre el tabac. En aquest sentit, ha manifestat que s'ha confirmat amb aquesta visita que "l'acord d'associació no només és un gran repte" per a Andorra sinó que és "la clau de volta del procés d'homologació, transparència i obertura que Andorra va començar ara fa deu anys".
Durant la visita, tal com ha destacat Espot, "s'ha parlat àmpliament" de qüestions que ara com ara estan sobre la taula com la lliure circulació de persones. Així, ha incidit en la "voluntat d'Andorra, en la necessitat" que hi hagi un control migratori i ha evocat una vegada més la solució trobada per a Liechtenstein, un "precedent molt útil". Pel que fa a les telecomunicacions, ha incidit que des del país s'és conscient que cal "un esforç" per la itinerància, on caldrà alinear-se a les polítiques europees i que tot i que encara no s'hagin "endinsat" caldrà demostrar a Europa amb "dades empíriques" que tot i ser un operador únic i exclusiu el servei que dona Andorra Telecom és "de qualitat" i competitiu. Sobre aquests temes concrets, Šefčovič ha valorat que l'executiu comprengui que cal "solucions acceptables i avantatjoses" tant per al Principat com per a la Unió Europea, perquè hi hagi un respecte a la "integritat" del mercat únic i al "mateix temps" es puguin respectar les "especificitats d'Andorra". Ha valorat una "predisposició positiva" en les negociacions i ha afegit que en tot diàleg cal ser "creatiu, positiu i actiu".
El vicepresident de la Comissió Europea ha destacat que la visita al país ha estat "molt instructiva". Cal destacar que ha estat la primera d'una autoritat d'aquest rang europeu al país, i que s'ha iniciat amb una trobada bilateral amb el cap de Govern i ha seguit amb una reunió de treball amb la sindicatura general i els grups parlamentaris presents al Consell General. En aquesta trobada s'ha pogut acostar a la delegació europea que actualment ja s'està legislant tenint en compte les normes europees. L'agenda de la visita també ha previst una taula de treball amb els diferents actors econòmics i socials del país. El desplaçament de la delegació de la Comissió Europea es tanca aquest vespre amb un acte amb actors polítics i representants d'entitats de joves que permetrà traslladar als negociadors un ampli ventall d'opinions en relació a la futura associació amb Europa.
Durant la roda de premsa oferta als mitjans de comunicació el vicepresident de la Comissió Europea ha defensat que en un moment com l'actual es fa encara més evident la necessitat d'unió i "solidaritat" entre països i ha defensat el treball conjunt que s'està fent per controlar el preu del gas i accelerar la transició energètica.