Dijous 21 de novembre de 2024
|
22:44 H
Els participants de la taula rodona 'D'Andorra al món' Humbert Sasplugas, Guillem Viladomat, Vicky Jimnénez i Joan Verdú.
Els participants de la taula rodona 'D'Andorra al món' Humbert Sasplugas, Guillem Viladomat, Vicky Jimnénez i Joan Verdú. (Foto: M. R.)
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Anna Badia, Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa.
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Anna Badia, Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa. (Foto: M. R.)
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Joaquim Bas i Miquel Torres.
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Joaquim Bas i Miquel Torres. (Foto: M. R.)
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa.
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa. (Foto: M. R.)
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Anna Badia, Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa.
Els participants de la taula rodona 'Projectes sostenibles pern a una país petit i ric en recursos' Anna Badia, Ignasi Cubiñà, Joaquim Bas, Miquel Torres, Stef Van Dongen i David Costa. (Foto: M. R.)
El ponent de la conferència 'Créixer fent créixer' Xavier Marcet.
El ponent de la conferència 'Créixer fent créixer' Xavier Marcet. (Foto: M. R.)
Empresa

La jornada 'Mirada al Futur' tracta l’impacte positiu de l’economia circular i regenerativa

Andorra la Vella-. L'objectiu de les empreses que s'identifiquen amb la causa sostenible va més enllà del simple guany econòmic. Així ho afirmaven avui a la tarda els cinc representants de les diverses empreses que han participat en la taula rodona 'Projectes sostenibles per a un país petit i ric en recursos', celebrada en el marc de la jornada 'Mirada al Futur' que ha organitzat el Grup Pyrénées Andorra per commemorar el seu 75è aniversari al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. "Abans el propòsit dels empresaris era enriquir-se. Ara es treballa en propòsits transversals" assegurava Anna Badia, CEO de Positive Impact. En aquest sentit, el concepte d'economia circular i regenerativa -un tipus d'economia local que té en compte els factors socials, ambientals, i el fet de reduir les emissions de diòxid de carboni- comença a prendre força entre aquelles empreses que es preocupen per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.


"El concepte de regeneració està enfocat en el 'com'. I és que necessites una base crítica. Necessites que cada pas que facis tingui un procés multiplicador i es transformi en una solució positiva" apuntava el ponent Ignasi Caubiñà, president d'ECO Intelligent Growht. En el seu cas, l'empresa que representa ofereix solucions innovadores basades en l'economia circular. Deixava clar, doncs, que els residus poden ser utilitzats com a recursos. "Hem de canviar el nostre model industrial per reduir la producció de carboni. La idea és que el producte biodegradable retorni a la biosfera en forma de nutrient" afirmava. El ponent David Costa, fundador i CEO de Nektria, insistia per la seva banda que ja no només es tracta "d'un problema d'emissions", sinó que estem parlant d'una qüestió de "recursos del planeta, que s'estan esgotant".

El fet d'aplicar la sostenibilitat en les empreses, segons els conferenciants, representa un paper essencial. Una empresa jove que comparteix aquests valors és 'Groots', un negoci de 'vertical farming' de Martorell que funciona tenint en compte els recursos naturals de forma eficient mitjançant el cultiu hidropònic, un tipus de cultiu on no cal sòl i a on es reutilitza gran part de l'aigua. "Els avantatges són molts. Les plantes creixen més de pressa, no es malmeten perquè es cultiven en una nau i la productivitat es multiplica per deu" assegurava el ponent Joaquim Bas, Co-fundador i director comercial de Groots. "Evitem que les plantes es malmetin per accions adverses del clima i tenim en compte l'economia regenerativa" afirmava mentre destacava que el negoci dona importància a la traçabilitat. De fet, Groots etiqueta amb codis QR tots els seus productes finals perquè el consumidor pugui obtenir informació sobre tot el seu procés d'elaboració.

La regeneració, de fet, es pot aplicar en diversos àmbits, com en l'agricultura. La Família Torres, un negoci amb més de cinc generacions d'història dedicada a la vinya i al vi, va decidir apostar en aquest sentit per la sostenibilitat l'any 2008 a través del projecte 'Torres & Earth'. Una iniciativa que els ha dut, al llarg dels anys, a reduir un 34% l'emissió de carboni per a cada ampolla de vi. "La viticultura regenerativa no és res més que recuperar la vida del sol imitant la natura" relatava el ponent Miquel Torres, director general de Bodegues Torres. "Ara deixem créixer les herbes on abans passàvem el tractor. La coberta vegetal i els animals ajuden a crear matèria orgànica" explicava Torres. La família -qui ha iniciat diversos projectes fotovoltaics en les seves instal·lacions- es proposa arribar al 50% de l'autoconsum energètic a la seva bodega de Pacs del Penedès l'any que ve. Quant al concepte de regeneració aplicat a l'agricultura, Torres assegurava que es tracta d'una gran oportunitat de millora. "La Unió Europea hauria d'ajudar els agricultors a regenerar els seus sòls, ja que l'agricultura representa un 20% de les emissions al planeta" detallava tot avançant que aviat disposaran de la primera certificació de viticultura regenerativa. "Volem que el client sigui conscient d'aquesta alternativa que contribueix a lluitar contra el canvi climàtic" assegurava.

El ponent Stef Van Dongen, fundador de Pioneers of Our Time, ha exposat el seu projecte 'The Muga Valley', un nou concepte de finca que, situada a l'Alt Empordà, a través de diversos programes, posa èmfasi en la fertilitat del sòl i l'optimització del cicle de nutrients i la conservació i regeneració de la vall. "Funciona com un laboratori. Programem diversos campus per generar coneixement i intentem unir els 26 pobles que hi ha a la vall" comentava.

La jornada ha acollit prèviament la celebració de la taula rodona 'D'Andorra al món', on els participants -que tenien com a nexe comú el fet de ser andorrans i haver protagonitzat històries d'èxit- han compartit les seves experiències. Així, Humbert Sasplugas, cofundador i CEO de PDPAOLA Jewelry, Guillem Viladomat, Cofundador d'Alpify i CEO de Durcal, Vicky Jiménez, tenista professional i Joan Verdú, esquiador alpí i guanyador de la Copa d'Europa 2022 han tractat temes com el fet d'aprendre a gestionar l'èxit des de ben joves o el fet d'assumir el paper de representants del Principat a l'exterior. En aquest sentit, Viladomat i Sasplugas, tots dos empresaris emprenedors, han coincidit en el fet que Andorra pateix d'un 'fuga de talent' important i que es tracta "d'una assignatura pendent del país". "Hem d'aconseguir que la gent que surt a estudiar fora vulgui tornar a aportar la seva experiència al seu país" insistia, Sasplugas.

Ja per acabar, el president de Lead to Change Xavier Marcet ha clos la jornada amb la seva intervenció titulada 'Créixer fent créixer'. L'expert en innovació estratègica ha recordat la importància de les comunitats i el fet de posar la gent al centre de les empreses en un moment d'auge de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial. "Això va de persones. Després ja ens ajudarem de les tecnologies" ha destacat Marcet.

 

 

Notícies relacionades