Els Contractistes d'Obra es mostren preocupats per l'anunci del tancament de l'abocador de Beixalís el segon trimestre d'enguany per la greu problemàtica que suposarà pel sector. Ho han manifestat des de l'entitat que els aglutina, l'Acoda, a través d'un comunicat en el qual informen que han rebut amb "estupefacció" l'anunci, exposant que a capacitat actual de l’Abocador hagués permès anunciar-ne la clausura amb certa anticipació i deixar la possibilitat a les obres en curs d’organitzar-se de cara a l’any vinent i a les autoritats corresponents de buscar alternatives al respecte.
D'aquesta manera, assenyalen que el sector viu un moment àlgid amb un gran volum d'obres en curs i d'altres pendents de començar, les quals ja tenen la llicència urbanística atorgada i que "hauran d'aturar-se durant l'estiu o no podran començar", per la qual cosa consideren que generaran una greu problemàtica al sector. En aquest sentit, tots els compromisos establerts, tant amb els terminis d’iniciació com els de finalització dels treballs "no podran ser assolits i acomplerts en gran majoria, generant en conseqüència una cadena de problemàtiques importants tant econòmiques com socials".
Des de l'Acoda exposen que a partir del segon trimestre d'aquest any, més de 42 obres en fase d'excavació (xalets, edificis i urbanitzacions), ubicades en les diferents parròquies d'Ordino, la Massana i Escaldes-Engordany, especialment, però també d'Andorra la Vella i Encamp, es veuran aturades per falta d'alternatives d'abocament de les terres i pedres que generen. Aquesta situació afectarà de ben cert les empreses de la patronal i els seus treballadors, però també "a tots els propietaris i promotors que després d'haver desembossat el cost de les seves llicències, haver adquirit compromisos de vendes amb els seus clients o haver planificat viure en el seu propi habitatge, veuran aturades les seves obres".
A més, recorden que d'ençà de la "crisi de les terres del 2005", amb el tancament de les exportacions cap a les millores de finca en l'estat veí del sud, "és evident que l'abocador de Beixalís ha esdevingut durant els anys de facto l'abocador nacional", en el qual s'han rebut la majoria de les terres de les parròquies centrals i la totalitat de les obres de les Valls del Nord, "per falta d'alternatives viables en la resta del territori".
Respecte a les alternatives, els cotractistes posen de manifest que, en el cas de l'abocador del Maia, per la seva ubicació al cap del Port d'Envalira, només ha permès resoldre les excavacions i obres executades al Pas de la casa durant els períodes d'estiu, i en referència a la reobertura de l'abocador ubicat a la Rabassa, asseveren que, de moment, tan sols acull les obres executades pel comú de Sant Julià, principalment per l'elevat cost de la taxa d'abocament (28 euros per tona).
Així doncs, alerten que l'elevat cost de l'abocador de la parròquia laurediana comportarà a les "poques obres que es podran mantenir a comptar del segon trimestre", un increment exponencial en el trajecte d'evacuació i transport dels vehicles que realitzaran els moviments de terres corresponents, amb la conseqüent afectació enl'àmbit d'emissions de Co2 i el cost que se'n derivarà. "No serà ni viable, ni assumible en la majoria d'obres en curs", afirmen.
Aquest fet, indiquen, es contradiu amb la col·laboració de l'Acoda en la nova llei d'Economia Circular, preveient escenaris òptims en les compensacions internes en les futures obres pel que fa a projectes, evitant els desplaçaments de vehicles pesants, o prevalent en el moment de les contractacions públiques, la disminució de l'impacte en carboni per optimització dels desplaçaments. També posen en relleu la necessitat d'un centre nacional de transferència i transformació de terres i pedres, però sobretot la necessitat de coordinació entre les administracions, especialment entre comuns i el Govern per evitar possibles conflictes de competències i vetllar pel bé de l'administrat.
La patronal comenta que en el moment actual és important revisar l'aplicació de les taxes comunals, sobre el preu a cobrar, el qual hauria de cobrir tan sols les despeses d'explotació de l'abocador corresponent, així com la dicotomia i doble missatge de les administracions públiques, que atorguen els corresponents permisos de construcció, amb el conseqüent ingrés corresponents a taxes per la construcció o bé cessions pels comuns, però a l'hora impedeixen l'execució de les obres per falta d'alternatives viables en el moment de dur a terme modificacions en l'estat natural dels terrenys. I afegeixen que el nou reglament de la construcció aprovat pel Govern el 2021, també impedeix procedir a l'autorització de millores de finques privades que fins ara eren una alternativa real, eficient en proximitat i en cost, en el moment d'executar excavacions.
Per cloure, manifesten que l’aturada dràstica del sector esdevinguda per la falta de planificació i disposició d’abocadors on poder dipositar les terres, suposarà un greu impacte en tots els col·lectius relacionats amb el sector, directa o indirectament, i és per aquest motiu que des de l’Acoda demanen a l’administració general, en especial atenció als comuns, responsables en l’atorgament de les llicències urbanístiques i conseqüentment, els que disposen de terreny de cessió, una solució a la problemàtica, amb l’obertura d’un nou espai que pugui entrar en funcionament aquest estiu, coincidint amb el tancament del de Beixalís, l’únic que ha estat operatiu fins ara. La patronal també es posa a disposició dels estaments públics per intentar trobar una sortida viable i programada a aquest moment "delicat".