Andorra la Vella.- El Col·legi d'Advocats d'Andorra, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l'Associació de jutges i fiscals per a la promoció de la mediació (JIFME) han unit esforços per organitzar una sessió participativa el dia 20 de gener, de les 15.30 a les 17.30 hores, amb motiu de la setmana europea de la mediació. La sessió serà en 'streaming' i està adreçada a totes les persones interessades a conèixer què és un procés de mediació.
En la sessió, es presentaran tres casos: un laboral, un mercantil i un de dret successori per analitzar les diferents opcions de resolució en funció del seu tractament per via judicial o mitjançant un procés de mediació. En aquest sentit, es comptarà amb la visió i experiència contrastada de professionals com el magistrat del Tribunal Superior de Justícia, Jaume Tor; la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance; la batlle, Laura Rodríguez; l'advocada, Marga Marticella; i els mediadors, Ramon Tena i Jordina Ticó. L'acte estarà coordinat i moderat per l'advocada i mediadora, Cristina Madrigal.
Els advocats i els mediadors exposaran quin seria el procediment a l'hora d'abordar els tres casos via legal o a través d'un procés de mediació, mentre que els magistrats explicaran i comentaran com es podrien desenvolupar normalment aquests casos des d'una visió judicial. Aquest acte s'emmarca com una acció de divulgació dels sistemes alternatius de resolució de conflictes i concretament, de la mediació com a eina àgil i efectiva per totes les parts implicades.
Tal com indica el degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Xavier Sopena, "la mediació és una bona alternativa que en un futur immediat permetrà alleugerir la saturació judicial andorrana de manera totalment confidencial". Per la seva banda, la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Pilar Escaler afegeix que "organitzar jornades com aquesta ajuden a promoure la mediació de manera pràctica. L'experiència d'altres països demostra que és una via totalment fiable". De la mateixa manera, l'actual presidenta de la JIFME, Laura Rodríguez González, considera que "cal promoure la mediació per tal que els ciutadans obtinguin, per ells mateixos, una millor satisfacció a l'hora de resoldre definitivament aquells conflictes que s'escapen de l'òrbita estrictament jurídica".
Setmana de la mediació
El 21 de gener és el dia europeu de la Mediació, ja que el mateix dia del 1988, ja fa 24 anys, el comitè de ministres del Consell d'Europa va aprovar el primer text legislatiu sobre mediació familiar. Això va suposar un gran avenç en tot el continent, perquè es va començar a prioritzar la mediació com a mètode alternatiu de resolució de conflictes. Amb l'objectiu de donar-li més visibilitat es va decidir estendre el dia europeu de la mediació a la setmana europea de la mediació per incidir la multiplicitat de beneficis com l'agilitat i la supressió del procés judicial, entre d'altres, que propícia aquest tipus de resolució de conflictes. A Andorra la Llei de mediació va entrar en vigor el 19 d'abril del 2018