Dissabte 21 de desembre de 2024
|
17:43 H
L'auge de la cervesa artesana
A l'Alça

L'auge de la cervesa artesana

Ordino

Al món es calcula que hi ha unes 19.000 marques de cervesa i el 94% són artesanes. Andorra no s’ha escapat de la febre de la cervesa artesana i almenys tres empreses es dediquen professionalment a l’elaboració de la beguda fermentada. Tenint en compte la dimensió del país, la xifra és força alta, però també ho és l’elevat nombre de turistes assedegats que ens visiten cada any i que valoren poder degustar un producte com aquest. Per aquest motiu, des del programa 'A l'alça' s'ha volgut conversar amb un dels fabricants nacionals per reflexionar sobre la coexistència de les fórmules artesanes amb les cerveses industrials.

Miquel Giró, cerveser de Boris Craft Beer, ha explicat durant l'entrevista que les cerveses industrials "donen unes facilitats als bars i restaurants que òbviament nosaltres no podem donar, com muntar la vela, donar les taules, tiradors…" però, en canvi, ha remarcat que ells van a locals "més exclusius" i per tant, "el mercat ens ha d’arribar per a tots". Tot i això, ha lamentat que els bars a Andorra es conformen en tenir només una opció de cervesa artesana. "El bar et diu, ‘tinc la cervesa industrial que consumeix tothom i tinc una artesana, i amb això ja vaig cobert'. I no ho entenc perquè pots tenir més d’una, i la vendràs, perquè un turista, primer provarà la nostra, però després provarà l’altra i anirà variant, que és una mica la gràcia d’aquest producte. Ara que més o menys hem obert i comencen a venir turistes, al final és un producte per la gent local, òbviament, però també molt per al turista perquè si jo vaig a Praga, voldré provar la cervesa de Praga i això ens passa a tots", ha assegurat.

Com passa amb el cafè o el cacau, la cervesa està feta de matèries primeres que no es cultiven a Andorra i sovint, les grans marques industrials, que tenen cultius propis, no venen a tercers amb l’objectiu de descartar la competència. Això fa que la cervesa artesana del Principat tingui un preu encara més elevat que el d'una artesana de Catalunya, per exemple. "La majoria de coses les hem d’importar perquè aquí no hi ha cultiu de cereal, el cultiu de llúpol podria ser possible, necessitaries grans extensions de terreny per poder cobrir tot el que necessitaríem com a cerveseria i el que fem és importar-ho de diferents països, fem una selecció dels productes que necessitem i s’encomanen i ens ho porten. Passa el mateix amb les ampolles, les hem d’importar i al final quan algú parla de cervesa d’un lloc, el que és realment d’un lloc, és l’aigua", ha detallat. Un dels reptes principals dels cervesers andorrans està en transmetre la seva passió als restaurants i que incorporin a les cartes una varietat de begudes artesanes similar a la que tenen amb els vins, per posar en valor un producte de proximitat.

Notícies relacionades