L'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants d'Andorra (Asidca) posa en relleu que els increments d'impostos sobre els carburants troben oposició no sols a Andorra sinó també en altres països com Suïssa. Els ciutadans de la Confederació Helvètica van rebutjar la imposició d'una taxa climàtica que implicava l'encariment dels combustibles en un referèndum celebrat aquest diumenge.
L'argument de fons per oposar-se a aquest nou impost era el nul impacte que tindria en la crisi climàtica tenint en compte que Suïssa només és responsable d'un 0,1% dels gasos d'efecte hivernacle que es generen al món. Una situació no tan llunyana a la d'Andorra, tal com remarquen des d'Asidca.
L'entitat també s'ha referit a l'exposició de motius del projecte de llei de modificació de la Llei d'impostos especials aprovat pel Govern a través del qual es crea la taxa de carboni. En aquesta, l'executiu recorda que l'acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l'estat d'emergència climàtica i ecològica sorgit del Consell General preveu dotar el fons verd en el pressupost del Govern a partir del 2021 i destinar la taxa de tinença de vehicles íntegrament a aquest fons. Davant d'aquest fet, l'Asidca demana al Govern que empleni el fons verd de la taxa de tinença de vehicles. Aquest fet, sumat a la part proporcional dels impostos especials que l'executiu s'ha compromès a destinar-hi, suposarà suficients diners per dotar el fons verd i rebaixar el preu dels abonaments del transport públic, asseguren a través d'un comunicat.
Per aquest motiu, des de l'associació demanen a l'executiu que transfereixi la part proporcional dels impostos especials que s'ha compromès a destinar-hi al pressupost del 2021. Finalment, també destaquen que cada cop hi ha més actors econòmics i polítics que assenyalen el 2023 com l'any d'una possible tornada a la normalitat, i en aquest sentit l'entitat es reafirma que fins aquesta data no s'hauria d'aplicar la taxa verda.