Andorra la Vella.- "Si volem fer una aposta seriosa per l'abaratiment definitiu i consolidat del transport públic necessitem més diners; si volem destinar més recursos sota forma de subvencions a la rehabilitació d'habitatges en clau de sostenibilitat, necessitem més diners, i per tant és important que puguem crear aquest fons verd". D'aquesta manera defensa el cap de Govern, Xavier Espot, la taxa al carboni que l'executiu vol impulsar i que ha estat fortament criticada per l'associació d'importadors de carburants i també per l'Associació de Consumidors i Usuaris. Espot destaca que l'executiu té la intenció d'implementar aquest mandat tant la taxa de carboni com la taxa turística "que també serà finalista" i es referma en què no s'apujaran els tipus "màxims de l'impost de societats, ni de l'IRPF, ni de l'IGI" i en canvi sí que volen "introduir quirúrgicament algun tipus de taxa finalista" que els "permeti impulsar i obtenir més diners per determinats reptes estratègics, particularment en matèria mediambiental i turística". També reitera que es poden revisar les deduccions de l'impost de societats.
Així, i quant a la taxa del carboni, el cap de Govern destaca en una entrevista a l'ANA que no s'esperava tanta oposició, tenint en compte que "hi havia hagut un diàleg franc i constructiu en el període previ a l'entrada a tràmit parlamentari d'aquest projecte de llei i fins i tot ja es va posposar o fer una entrada en vigor esglaonada de les mesures relatives a la taxa carboni precisament a demanda del propi sector". Destaca, però, que el posicionament dels importadors de carburants és "legítim" ja que hauran d'adoptar aquesta nova mesura tot i que des del Govern es defensa que tindrà un impacte mínim. "Per a nosaltres és una mesura absolutament essencial, que estan aplicant tots els països del món. A més a més nosaltres, si volem aprofundir en les nostres polítiques de sostenibilitat, necessitem més recursos", ha dit Espot que ha afegit que "no seran uns diners que aniran als pressupostos generals de l'Estat per pagar despeses de personal o de funcionament sinó que es posaran en un calaix i només es destinaran a una finalitat molt concreta".
El cap de Govern defensa que la visió que tenen de la política fiscal no és amb un caràcter "eminentment recaptatori" i que allò que es recapta "vagi a finançar indiscriminadament qualsevol tipus de política" sinó que defensen "la competitivitat fiscal".
Després que l'Associació de Consumidors i Usuaris, a través del seu president, Lluís Ferreira, hagi lliurat aquest divendres al matí prop de 13.000 signatures contràries a la taxa i demanant una aplicació que s'allargui més enllà d'un any, Espot ha recordat que "sempre hem dit que ja vam preveure un ajornament en els mètodes d'aplicació d'aquesta taxa a conseqüència del diàleg amb l'Asidca en la fase prèvia a l'entrada a tràmit parlamentari del projecte de llei". Així mateix, ha manifestat que "si per donar satisfacció a l'ACU o l'Asidca" es pot ser més flexible des de la perspectiva del 'delay' temporal, "nosaltres no ens hi oposarem", tot i que des del Govern i els grups parlamentaris de la majoria el que no es vol és "desvirtuar la raó de ser d'aquesta taxa i del projecte de llei que la regula".
El cap de Govern ha continuat indicant que "més enllà de les bones paraules s'ha de passar a actes concrets, i no podem aprofundir en les nostres polítiques de sostenibilitat mediambiental si no tenim recursos per fer-hi front". A més, ha assegurat que "un petit increment a través d'aquesta taxa repercutirà molt poc en les persones i famílies del país" i, per contra, "permetrà avançar significativament en la gratuïtat del transport públic o donar moltes més ajudes per a la rehabilitació d'edificis en clau de sostenibilitat mediambiental".
Pel que fa a la taxa turística, ha recordat que servirà per comptar amb més diners per la promoció turística, per la diversificació de l'oferta, i "per l'aposta per un turisme de més qualitat".
Quant a la revisió de les deduccions de l'impost de societats Espot destaca que no es vol tocar el tipus màxim però que en determinats casos "és de justícia i d'equitat que es puguin revisar determinades deduccions que en el seu moment es van implementar i que potser ara no tenen massa sentit perquè no estem en la mateixa conjuntura econòmica i social que en el moment en què es va aprovar l'impost per primera vegada".
Subsidi d'atur
D'altra banda, durant la visita al centre de vacunació per rebre el vaccí contra la Covid-19, Espot s'ha referit als documents que des de finals de l'any passat s'intercanvia amb Espanya corresponents als canvis que Andorra hauria d'assumir en matèria de seguretat social per arribar a bon port amb Europa pel que fa a l'acord d'associació. En aquest sentit, el cap de Govern ha explicat que "Espanya no ha exigit que establim un subsidi d'atur", sinó que en aquestes converses preliminars "el que creu Espanya és que el nostre sistema actualment és insuficient", però "això no vol dir que hàgim d'anar cap a un subsidi contributiu com el que tenen establert ells". De fet, Luxemburg, un país que forma part de la UE, "tenen un subsidi no contributiu de les mateixes característiques que el nostre".
Espot ha manifestat que el que ha demanat el país veí del sud és "que fem un pas endavant i un esforç addicional". De fet, "nosaltres estem disposats a buscar fórmules que siguin sostenibles financerament pel nostre país i que puguin donar cobertura a les persones que es queden sense feina" i que, posteriorment, han d'abandonar el Principat "a conseqüència del sistema que tenim actualment, que està absolutament vinculat a la residència". Amb tot, ha assegurat que "crec que podem trobar un terme mitjà on tothom es trobi còmode" i, per tant, Andorra no hagi de renunciar al sistema de protecció social "tal com l'entenem i legítimament reivindiquem".