Dilluns 25 de novembre de 2024
|
03:26 H
El Govern estudia un projecte d'economia circular transfronterer
A l'Alça

El Govern estudia un projecte d'economia circular transfronterer

Andorra la Vella

El canvi climàtic, la sobreexplotació dels recursos i el creixement de la població mundial ens va fer veure que l'economia lineal no era suficient per seguir desenvolupant-nos. Va ser aleshores quan un nou plantejament es va posar sobre la taula: l'economia circular. Però què vol dir exactament i quins beneficis té per a Andorra? En el darrer capítol del programa 'A l'alça' hem fet pedagogia sobre la qüestió amb Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. "Hem tingut uns anys que ara tothom sap què és el canvi climàtic i ara tindrem uns anys que sentirem a parlar d’economia circular. És un pas més: intentar que dins el procés de recuperar recursos i utilitzar-los, i després llençar-los en forma de residus, doncs també es procuri un menor consum de recursos i menys residus, és a dir, que tot es reutilitzi i no hi hagi aquest principi lineal de ‘consumeixo-llenço’", ha assegurat.

L'economia circular se sosté sobre dos conceptes bàsics: reduir al màxim la producció i reutilitzar els materials ja existents. I a més, té molt en compte l’optimització del disseny i el procés de fabricació per tal de ser el més sostenibles que es pugui. "Ja no has de generar aquest residu, és a dir, consumir menys. Per exemple, un producte que és d’un sol ús, no consumir-lo, perquè així evites que aquest producte generi una extracció de recursos. O sinó, utilitzar residus que esdevenen productes, per exemple, amb el sector de la construcció a Andorra estem treballant que la runa dels enderrocaments d’edificis es pugui utilitzar com a sub-base de carreteres", ha explicat Calvó. En aquest sentit, ha avançat que el Govern està estudiant un projecte "entorn de la roba, i ho estem treballant amb la Cerdanya, a banda i banda de la frontera, perquè entenem la nostra economia circular amb les nostres regions veïnes. No és possible treballar el concepte d’economia circular amb un territori tan petit com el nostre, així que tenim molt en compte les produccions de proximitat". Si el projecte arriba a ser una realitat, faria possible la transformació de la roba que ja no fem servir, en matèria tèxtil que es pugui utilitzar per fer multitud de productes com aïllaments de construcció, pneumàtics o estris de neteja.

La futura llei d’economia circular prohibirà alguns productes de plàstic d’un sol ús, com per exemple els bastonets per a les orelles o els típics plats, gots i coberts. Tots aquells elements que encara no disposen d'una alternativa ecològica, tindran plans de reducció per disminuir-ne el consum durant els pròxims anys. "Hem d'intentar ser imaginatius i desenvolupar activitat econòmica entorn l’economia circular, i concretament, la llei que estem treballant, que penso que serem capdavanters perquè lleis d’economia circular no n’hi ha gaires al món, preveurà també un programa d’ajuts pel sector empresarial perquè puguin anar sent creatius i puguin muntar empreses entorn l’economia circular", ha avançat.

L'economia circular podria suposar per a Andorra una reducció de la dependència exterior des del punt de vista energètic. Amb el nou model, el país podria aconseguir un triple equilibri: econòmic, social i ambiental, impulsant uns processos productius més eficients i que contaminin menys.

Notícies relacionades