Dissabte 23 de novembre de 2024
|
19:00 H
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, inaugura la xerrada sobre transició ecològica.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, inaugura la xerrada sobre transició ecològica. (Foto: A. S.)
Un moment del panel sobre energia i transició ecològica.
Un moment del panel sobre energia i transició ecològica. (Foto: A. S.)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participa a la trobada empresarial.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participa a la trobada empresarial. (Foto: A. S.)
Un moment del panel sobre energia i transició ecològica on ha participat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
Un moment del panel sobre energia i transició ecològica on ha participat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. (Foto: A. S.)
Sector públic

Andorra la Vella.- La transició energètica com a oportunitat. Aquest és el missatge principal que ha estat present en el darrer dels debats organitzats en el marc de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana: 'Energia i transició ecològica a Iberoamèrica: claus per a una sortida verda de la crisi'. En aquest sentit, els ponents han posat en relleu com la transició energètica pot generar "riquesa i feina". Un altre dels missatges que han protagonitzat aquest debat és el fet que la crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19 no ha de deixar de banda la crisi climàtica.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha manifestat que el país té "objectius ambiciosos" en matèria mediambiental i de sostenibilitat per poder aconseguir "una sortida verda de la crisi" i ha emfasitzat que per assolir aquests objectius és "té en compte els empresaris". Calvó ha volgut emfasitzar el fet que en la presidència andorrana de la Cimera Iberoamericana s'ha aconseguit recuperar "la visió mediambiental" amb la celebració d'una reunió de ministres de medi ambient que feia una dècada que no se celebrava i també que el resultat hagi estat una agenda mediambiental iberoamericana que ara els caps d'estat i de govern hauran d'impulsar en la Cimera. En aquest sentit, en declaracions posteriors als mitjans de comunicació, ha posat en relleu que la crisi sanitària ha fet evident que té "encara més importància una agenda ambiental" que marqui que es farà després de la crisi actual i ha incidit en el fet que cal "apostar per una recuperació sostenible i basada en elements ambientals". Així, també ha emfasitzat que la transició energètica pot ser un dels elements per superar aquesta crisi. "Segur que serà un element essencial per a la recuperació", ha manifestat i ha afegit que caldrà buscar finançament. Quant al que pot aportar Andorra a la regió iberoamericana, la ministra ha destacat que pot exportar el "rol exemplar" en l'aposta per la transició energètica. En aquest sentit, ha posat com a exemple la llei de transició energètica "que aposta per eficiència, la construcció de renovables i per més sobirania energètica" i creu que aquests "pilars poden ser aprofitables pels països iberoamericans".

Al seu torn, el director general de FEDA, Albert Moles, també ha incidit en què la transició energètica "és una oportunitat" i ha admès que un dels grans reptes és continuar oferint uns preus competitius de l'energia. En aquest sentit, ha recordat que per a FEDA això és "una prioritat" i ha recordat els acords perquè les fluctuacions que s'han donat en el darrer any no hagin tingut un impacte en el consumidor.

Ángeles Santamaría, CEO d'Iberdrola Espanya, també ha incidit en la idea que la transició energètica és "una oportunitat", i ha manifestat que la inversió en aquest àmbit té "un efecte multiplicador". Santamaría ha volgut enviar un missatge "optimista" i ha manifestat que la transició "és necessària" i que succeirà a tot el món.

Gilberto Marín, president d'Alquimara, ha posat en relleu la urgència de la crisi del canvi climàtic i la necessitat que s'hi actuï i també ha reivindicat el paper del sector privat en aquesta lluita. Al seu torn, el president d'Audax Energía, José Elías, ha manifestat que els fons europeus mediambientals haurien de servir per generar feina de "llarga durada i qualitat". A l'últim, Pablo Echenique, de Casas & Lacambra ha destacat que la llei espanyola de canvi climàtic és un text de "no regressió" i que ha de donar "força" a la lluita contra el canvi climàtic.

Notícies relacionades