Dissabte 23 de novembre de 2024
|
16:03 H
El repte de la CIBA: convertir la crisi sanitària en una oportunitat
A l'Alça

El repte de la CIBA: convertir la crisi sanitària en una oportunitat

Canillo

El pròxim 21 d’abril Andorra celebrarà la reunió de caps d’Estat i de govern que tanca, oficialment, la vint-i-setena Cimera Iberoamericana. Haurà estat la més llarga –i més estranya– de la història, però la pandèmia ha donat l'oportunitat de demostrar que la innovació tecnològica aporta solucions a l'hora d'organitzar conferències i trobades.

Durant l'entrevista que el programa 'A l'alça' li ha fet a Joan-Marc Joval, director de la Fundació de la Cimera Iberoamericana, s'ha posat sobre la taula el repte "cabdal" que ha hagut d'afrontar el país els darrers mesos. "Vam inventar-nos una mena de reunions telemàtiques, en un model pràcticament únic que va sorgir a partir del sentit comú i de la intuïció. En comptes de connectar les persones a una reunió telemàtica a l’ús, vam crear una petita realització telemàtica amb una productora del país, que fes l'experiència més agradable i permetés la claredat dels processos d’una reunió presencial", ha explicat Joval.

Des que l’any 2018 Andorra va assumir la presidència, ha liderat una àmplia agenda de reunions de la Conferència Iberoamericana. S’han dut a terme dotze trobades ministerials, que han tingut la participació dels 22 països membres, però només una, la ministerial de turisme, va ser presencial. "La primera reacció va ser ‘ostres, quin desastre’, però de seguida es va transformar en una oportunitat, tot l’equip vam entendre de seguida que el fet d’haver de fer aquestes reunions telemàtiques era una oportunitat per mostrar que si a Andorra teníem capacitat organitzativa per fer reunions presencials, també la teníem per adaptar-nos molt ràpid a fer-les telemàtiques; personalment jo n’estic molt content i molt orgullós de com ens vam reciclar", ha admès el president de la fundació.

La trobada semipresencial del pròxim 21 d'abril tindrà dos eixos principals: la innovació per al desenvolupament sostenible, de la qual Andorra en pot donar exemple, i la recuperació de l’economia un cop se superi la pandèmia, una fita que dibuixaran conjuntament el Principat, amb Espanya i Portugal, i els països de l’Amèrica Llatina que en formen part.

Notícies relacionades