Dimarts 26 de novembre de 2024
|
09:46 H
El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

El gener es tanca amb 104 persones aturades més que al desembre

Andorra la Vella.- La xifra de persones inscrites al Servei d’Ocupació sense feina “continua augmentant” i reflecteix l’impacte que han tingut les restriccions de mobilitat dictades pels països veïns i el descens de l’activitat econòmica, tal com ha posat en relleu el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover. Així, el mes de gener s’ha tancat amb un total de 1.264 persones a la recerca d’un lloc de treball, la qual cosa representa un increment de 104 persones més que a final del mes de desembre, quan eren 1.160. Es tracta, segons Jover, de “xifres preocupants” i que van acompanyades, també, del descens de llocs de treball oferts per les empreses, que a 31 de gener eren 538, lluny dels 814 del mes anterior.

Jover ha manifestat que per “pal·liar” aquests efectes una de les eines són les prestacions de desocupació, que també han augmentant passant de les 121 que es pagaven a finals del mes de desembre a les 259 del mes de gener. També ha volgut destacar el programa per al foment de l’ocupació tant al sector públic com privat a què ja el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es va referir dilluns. Jover ha recordat que s’ha prorrogat a aquest 2021 i que 186 persones se n’estan beneficiant. De fet, ha destacat que aquest mateix dimecres s’ha acordat la pròrroga del contracte de tres persones més en el marc d’aquest projecte.

El portaveu de l'executiu també ha volgut incidir en les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de la jornada laboral (RJL), mesures a les quals, ha recordat, el Govern va destinar 35 milions l’any passat i que van afectar 10.181 treballadors. El ministre ha posat en relleu que aquestes mesures laborals “treuen pressió” al Servei d’Ocupació. Qüestionat pels mitjans de comunicació, també ha detallat que al gener s’havien fet 795 sol·licituds de 653 empreses i que totes corresponen a l’antiga llei ja que la nova encara no és vigent; en aquest sentit, ha recordat que el nou text suposa la flexibilització d’aquests ERTOs i ha afegit que si hi ha “un repunt” en les demandes serà, precisament, amb la nova llei. Preguntat sobre les dificultats que estan tenint algunes empreses per gestionar aquestes STCT i RJL, Jover ha destacat que “s’ha reforçat el departament de Treball” amb treballadors per exemple de Finances i ha recordat que es tracta d’una mesura nova, ja que l’any passat no existia i a la qual ha calgut, també, una adaptació. Ha volgut, però, reconèixer el “’mea culpa’” del Govern i ha incidit en l’elevat volum de peticions que han de gestionar. Així, ha concretat que de les sol·licituds rebudes al gener 342 s’han resolt favorablement; 250 desfavorablement; 203 estan en curs: 121 de les quals a l’espera d’informació de l’empresa i 82 perquè s’està negociant amb l’empresa el retorn del deute que tenen amb l’administració, i 20 que encara s’estan estudiant.

Ha remarcat que amb la nova llei es preveu també una automatització de certes mecanismes i, per tant, es reduirà la càrrega administrativa i ha puntualitzat que “malauradament” algunes empreses cometen “errors” que poden diferir la tramitació.

Notícies relacionades