Dissabte 23 de novembre de 2024
|
20:03 H
El director general de TELAM i president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, i el cofundador d'WGA, Eusebi Nomen, durant la firma de l'acord.
El director general de TELAM i president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, i el cofundador d'WGA, Eusebi Nomen, durant la firma de l'acord. (Foto: EFE)
Innovació

WGA inicia la implementació industrial de la tecnologia de dessalinització d'aigua sense impacte ambiental

Andorra la Vella

La companyia Water Global Acces (WGA) ha desenvolupat una nova tecnologia mundial de dessalinització d'aigua per injecció hidràulica, que redueix a més de la meitat el cost d'aquest procés sense impacte mediambiental. Aquesta tecnologia s'ha desenvolupat al 100% a Andorra al llarg dels darrers cinc anys per una empresa de capital majoritari andorrà. L'empresa va fer una presentació d'aquesta tecnologia en fase preliminar durant la COP25 del clima de Madrid a finals de l'any passat, i ha anunciat que ha completat "amb èxit" el procés de patents i una "extensa bateria de proves amb dispositius industrials".

Els dispositius HID, tal com s'anomenen per les seves sigles en anglès, dessalinitzen aigua de mar amb unes necessitats específiques d'energia d'1 kWg/m3, valor pròxim al consum energètic mínim imposat per la termodinàmica, per la qual cosa és "físicament impossible dessalar amb una despesa d'energia menor", ha explicat WGA a través d'un comunicat. "Els sistemes industrials més avançats de dessalinització disponibles avui en dia requereixen un consum superior als 2,5 kWh/m3", han especificat.

A més del baix consum energètic, el HID té el "gran avantatge" que l'aigua "no necessita pretractament mitjançant productes químics, amb el consegüent benefici tant en termes mediambientals com de cost", assenyalen.

Mètode

El mètode HID retorna al mar les restes d'aigua salada sense toxicitat per al medi ambient, superant els problemes de tòxics als quals s'enfronten les actuals plantes de dessalinització. La posada en marxa de la tecnologia "s'iniciarà al setembre mitjançant un procediment de concurrència competitiva amb els principals actors globals de sector de l'aigua".

El director general de TELAM i President de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, ha assenyalat que "aquesta tecnologia podria fer realitat un dels objectius de sostenibilitat de l'ONU per a l'any 2030", que se centra en "l'accés universal a l'aigua potable a un preu assequible i de forma respectuosa amb el medi ambient".

Posada en marxa a gran escala

Eusebi Nomen, cofundador de WGA, ha indicat que la tecnologia HID ha completat amb èxit les seves fases d'R+D i està ja preparada per a la seva implementació a gran escala, i "serà l'única tecnologia coneguda capaç de donar resposta al dèficit de més 2.500 milions de m3 diaris d'aigua potable previst per al 2030 a què haurà d'enfrontar-se la població mundial".

Així mateix, s'estan identificant les localitzacions més adequades per instal·lar els centres de proves de les diferents versions de la tecnologia HID, que inclouen unitats de petit format alimentades amb energies renovables per a poblacions remotes, "una solució que canviarà la vida a més de 500 milions de persones".

També comptaran plantes de dessalinització per a grans urbs i zones agrícoles amb un impacte en "milers de milions de ciutadans".

Notícies relacionades