Andorra la Vella.- Crèdit Andorrà ha editat el llibre 'Andorra-Unió Europea. El procés d’acostament del Principat a la Unió Europea. Cap a un acord d’associació' de Víctor Pou, professor del departament d’anàlisi social i econòmica de l’IESE i professor d’economia mundial i relacions internacionals a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). El llibre estarà disponible aquesta tardor, quan està previst que se’n faci una presentació.
Pou analitza en aquest llibre el procés d’acostament del Principat a la Unió Europea, que es va iniciar fa trenta anys, i que ha seguit una estratègia que l’autor qualifica d’asimptòtica, en el sentit que Andorra s’acosta cada vegada més a la UE sense pretendre entrar-hi com a estat membre.
La publicació actualitza el procés d’acostament gradual i progressiu del Principat cap a la UE i ofereix un resum de les tres fases d’aquest procés. La primera ha tingut un caràcter duaner i comercial centrat al voltant de l’acord signat l’any 1990. La segona fase buscava un nou encaix entre Andorra i la UE i es va concretar amb l’acord de cooperació i l’acord sobre fiscalitat de l’estalvi signats el 2004, un conjunt d’arranjaments complementaris sobres temes diversos, i l’acord monetari del 2011. La tercera fase, en curs, ha significat el nou acord sobre fiscalitat de l’estalvi, signat el 2016, a través del qual Andorra ha introduït l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, i hauria de comportar, a més, aconseguir l’acord d’associació, que Andorra està negociant conjuntament amb Mònaco i San Marino.
A l’estudi es presenten els tres grans blocs que constitueixen l’acord d’associació: acord marc amb les regles del joc generals, protocols específics de cada país i annexos amb la normativa que ha produït o produeix la UE sobre el que s’està negociant.
Segons explica Pou, “l’objectiu de l’acord d’associació és que Andorra pugui participar d’una manera progressiva i com més àmplia millor en el mercat interior de la UE” i aquest acord “s’ha de basar en el reconeixement de la necessitat de respectar les especificitats andorranes com a estat de dimensió territorial reduïda”.
L’autor explica que amb la tercera fase d’acostament a la UE, Andorra es dirigeix cap a un nou model econòmic i social caracteritzat per l’obertura i la diversificació econòmiques, la transparència i l’homologació financeres, la fiscalitat competitiva i la projecció internacional, i conclou que “l’acord d’associació pot transformar Andorra de manera decisiva, modernitzant-ne les estructures, donant-li més estabilitat i connectant-la millor amb la globalització. Significaria la pedra que corona l’edifici de la modernització assolida al llarg de la darrera dècada i de l’adopció d’un nou model econòmic i social”.
'Andorra-Unió Europea. El procés d’acostament del Principat a la Unió Europea. Cap a un acord d’associació' és el vuitè d’una sèrie de llibres en què l’autor analitza les relacions internacionals d’Andorra i el setè editat per Crèdit Andorrà.