Dijous 21 de novembre de 2024
|
22:48 H
Dos hotels situats a Andorra la Vella.
Dos hotels situats a Andorra la Vella. (Foto: Arxiu ANA)
Turisme

La rigidesa en la normativa dels ERTOs impedeix als hotelers obrir abans de juliol

Andorra la Vella.- S’apropa l'estiu i el sector hoteler afronta amb incertesa la nova temporada turística. I malgrat que la majoria podria obrir ja les seves portes, no ho faran fins a mitjans de juliol. El vicepresident de Turisme de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), Jordi Daban, ha lamentat que la rigidesa en la normativa dels ERTOs fa impossible que hotelers com ell puguin reobrir els seus establiments fins que no garanteixin que “el volum de clients sigui prou elevat com per compensar l’augment de costos que han hagut d’assumir”. Com ha fet amb les botigues, el Govern va enviar un protocol sanitari al sector hoteler amb les recomanacions a seguir per evitar la propagació de la Covid-19, “que no només implica gastar més en material sinó també la contractació de personal que assumeixi l’augment de la neteja en les àrees comunes”.

Segons Daban, que té intenció d’obrir la seva cadena hotelera a partir del 17 de juliol, “ara per ara no compensa desactivar els ERTOs dels treballadors per només el cap de setmana”. I és que fins ara, les reserves que han rebut arriben amb comptagotes i, de moment, “només per dissabtes i diumenges de juliol; l’agost encara s’ha de reactivar”. Amb els ERTOs del Govern és un “o tot o res” i "en cap cas som partidaris que es facin contractacions paral·leles" amb l’equip que en aquests moments està en una suspensió temporal de feina. “Seria competència deslleial i una estafa al Govern”, remarca.

Sobre la possibilitat que alguns hotels baixin preus, com també alertava aquesta setmana la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Daban afirma que el sector “ha necessitat deu anys per fixar uns preus competitius com per ara tirar-los per terra”. Creu que és millor mantenir les tarifes sense obtenir grans beneficis i “anar treballant l’ocupació”, que voler baixar preus “tenint en compte que tampoc vindrà tanta gent com perquè surti a compte. Seria disparar-se un tret al peu”, puntualitza.

Poca intenció de viatjar fora d’Espanya

Justament aquest dimecres el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’Espanya revelava que només tres de cada deu espanyols (un 27,2%) tenen intenció de fer vacances aquest estiu, dels quals el 6% voldria passar els seus dies lliures a l’estranger. Juntament amb el públic francès, l’espanyol és el grup de turistes més gran que rep el Principat i tots dos països han centrat els esforços de la campanya d’Andorra Turisme d’aquesta propera temporada. Malgrat les dades del CIS, val a dir que la majoria de catalans –i gran part d’espanyols– consideren Andorra territori domèstic quant a mobilitat.

En relació amb això, Daban assegura que “si bé hi va haver un lleuger increment de reserves quan es va anunciar que la frontera s’obriria abans de l’1 de juliol, el sector encara s’està reactivant a poc a poc. Sobretot hi ha reserves al juliol, l’agost encara està força aturat, i per al cap de setmana”. Precisament el CEO de Daguisa posa en evidència que molts establiments es nodrien de turisme alemany i belga, “i enguany els belgues estan fallant”, per la qual cosa només els queda nodrir-se dels visitants dels països veïns.

Notícies relacionades